A fiatal állatok nagy része elpusztult a gemenci erdőben

2002.03.29. 10:21
Víz alá került a védett gemenci erdő ártéri részének mintegy 80 százaléka. Az ár jelentős kárt okozott a vadállományban és a növényekben. A Gemenc Rt. erdészeti vezetője az Indexnek elmondta: az erdő területén a fiatal vaddisznók 90 százaléka elpusztult. A szarvas-állományt is jelentős kár érte. Csak azok az állatok élték túl az árvizet, melyeket sikerült felcsalni a magasabb területekre.
A Duna áradása nyomán csütörtökön víz alá került Európa egyetlen ártéri erdejének nagy része, emiatt a vadállományban és a növényekben jelentős, tízmilliós nagyságrendű kárral kell számolni - mondta Solti Imre, a Gemenc Rt. szekszárdi erdészeti vezetője. Hasonló vízállást 1997-ben mértek.

Nagyobb is lehetett volna a kár

- Ennél sokkal nagyobb lett volna a gond, ha az előrejelzéseknek megfelelően 900 centivel tetőzik itt a folyó. Szerencsére a vízszint 50 centivel alacsonyabban állapodott meg, így legalább az erősebb állatok megmenekültek.

Az erdészet szakembereinek köszönhető, hogy nem keletkeztek nagyobb károk. Solti elmondta, hogy már az ár előtt egy héttel megkezdték a felkészülést. Ilyenkor a leghatékonyabb módszer, hogy etetéssel a magasabb területekre csalogatják az állatokat.

Nincs mód a vadak kimentésére

Az alacsonyabb területeken maradt fiatal vaddisznók és szarvasok 90 százaléka viszont elpusztult, mert néhány óránál tovább nem bírták a hideg, 7-8 Celsius fokos vizet.

A szakember szerint a víz jelentős károkat okoz a friss telepítésű erdőrészeken, az ültetvényeken, de veszélyben voltak a már kivágott és feldogozott fák is. - A kitermelt fák nagy részét biztonságos helyre szállítottuk, de a vadak kimentésére nincs mód, a helyszín ugyanis szinte kizárólag csónakokkal közelíthető meg - közölte Solti.

A vadászati vezető szerint azzal lehetne fokozni a megelőzés hatékonyságát, ha több magasított területet alakítanának ki a belső részeken, de ezek kialakítására külső forrásokra is szükség lenne.

A gemenci vadrezervátum
Tolna Megye egyik legjelentősebb természeti értéke a Duna mentén elterülő mintegy 50 000 hektár területű erdő, a gemenci vadrezervátum. Rendkívül gazdag, őserdő jellegű növényvilága van: 150 éves kocsányos tölgyek, fehér fűzek, fekete nyárfák, jegenyefák váltakoznak, ártéri erdők, sűrű bozótosok, tisztások, tavak és leszakadt dunaágak tagolják az erdőt és teszik még változatosabbá.

A sűrű növényzet élelmet és rejtekhelyet ad az őshonos gímszarvasoknak, vaddisznóknak, őzeknek, apróvadaknak.

Az erdő - pótolhatatlan természeti értékeire való tekintettel - 1977 óta tájvédelmi körzet, amely csak szervezetten látogatható a gemenci kisvonattal, vagy a Sión és a Dunán közlekedő túrahajóval.

  • Bérelnék
  • Bankszámla