Ágnes
-1 °C
2 °C

Négymilliárdos sikkasztással vádolják a Globex-vezetőket

2001.07.11. 18:38
A Fővárosi Főügyészség szerdán vádemeléssel élt a Fővárosi Bíróságon az úgynevezett Globex-ügyben sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt. Borbély Zoltán, a főügyészség szóvivője elmondta, hogy a vádirat szerint a bűncselekményekkel okozott kár eléri az 5 milliárd forintot, amelynek tetemes része, mintegy 4 milliárd a sikkasztásból fakad.
A Fővárosi Főügyészség tíz személy ellen emelt vádat. A két cégvezetőn, Vellai Györgyin és Vajda Lászlón kívül a vádlottak többsége a Globex volt dolgozója. Vellai és Vajda augusztus 17-ig előzetes letartóztatásban van, de a hatóság indítványozta annak fenntartását az ügydöntő határozat megszületéséig. A Globex-ügy - amely az elmúlt időszak gazdasági bűncselekményei közül először érintette a tőzsdét - nyomozati irata több tízezer oldalas, a rendőrségi nyomozás során pedig hatszáz tanút hallgattak meg.

Az ügyészség Vajda Lászlót többek között tőkebefektetési csalással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel, míg Vellai Györgyit, az előbbieken kívül, 20 rendbeli különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással és magánokirat-hamisítással is vádolja. A nyomozás során a rendőrség az ügy több főbb pontját is vizsgálta, így a Globex Brókerház befektetéseit (amelyhez három önkormányzat és a kisbefektetők által adott értékpapírokat használták fel), a Hotel Rózsadomb ügyét, illetve a Globex 2000 kötvények kibocsátását.

Az okozott kárértékből a cégvezetők II. kerületi ingatlanjainak, illetve egy már eladott ház értékének lefoglalása után több száz millió forint térülhet meg. A nyomozás 1998 szeptemberében indult az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) feljelentése nyomán. Mint emlékezetes, az ORFK Vellai és Vajda ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, s az Interpol segítségével Németországban fogták el a két gyanúsítottat. A cégvezetőket 1999. április 17-én vette előzetes letartóztatásba a bíróság.

A bűncselekmények során 528 kisbefektetőt összesen 567 millió forintos kár ért, amelyből a befektetés-védelmi alap személyeként 1 millió forintot megtérített. Három önkormányzat is károsult: a legnagyobb összeggel, mintegy 3,2 milliárd forinttal Sopron városa, továbbá 500, illetve 600 millió forinttal a főváros XI. és XII. kerülete. A rendőrség nyomozott a Hunguest Rt. feljelentése nyomán a Hotel Rózsadomb ügyében is. A szövevényes ügy egyik mellékszála a Globex Kisszövetkezet tevékenységének vizsgálata volt, amely a Globex-dolgozók nyugdíjpénztáraként funkcionált, s 8,2 millió forintos kárt okozott.

Az ügy vizsgálata során nehézséget okozott, hogy a Globex Brókerház csődje érintette a tőzsdét is, s a vizsgálatkor még nem volt Magyarországon bejegyzett tőzsdei szakértő. Az értékpapír-kereskedelemből több milliárd forint kár keletkezett. Az összes Globex-érdekeltségű cég felszámolás alatt áll, és olyan is van, ahol az eljárást már be is fejezték.