Sára, Márió
2 °C
6 °C

Négy emberrel is végezhet egy gyilkos galóca

2001.07.20. 09:30
Az erdőkben és a parkokban előforduló gyilkos galócák alattomosan megbújnak ehető társaik között, így bevizsgálás nélkül könnyen az ebédlőasztalra kerülhetnek. Egyetlen gomba huszonnégy méreganyaga egy egész család halálát is okozhatja. Rimóczi Imre egyetemi tanár mégis úgy véli, hogy nem a gyilkos galóca, hanem az emberek tudatlansága öl.
A hazánkban élő több mint háromezer gombafajból mintegy ötszáz ehető. A mérges nagygombák között azonban csak száz körüli azoknak a száma, amelyek igazi veszélyt jelentenek a gyűjtőkre, illetve a fogyasztókra - hangzott el az Erdészeti Információs Központ csütörtöki megnyitója alkalmából rendezett előadáson. Rimóczi Imre, a Szent István Egyetem Növénytani Tanszékének vezetője elmondta: a probléma ott kezdődik, hogy számos gyilkos faj alattomosan megbújik, így nehezen különböztethető meg az ehető társaitól. Ráadásul még finomak is, de csak egyszer.

Huszonnégy gyilkos méreg

Egytelen gomba egy egész családdal is végezhet
A Kárpát-medencében a legtöbb megbetegedést a gyilkos és a fehér galóca okozza. Íze nyersen és főzve is finom, kellemesen fűszeres. Ennek ellenére huszonnégyféle méreganyagot tartalmaz, amelyek fél nap elteltével már ölni is tudnak. A tünetek nyolc-tizenkét órával később csillapíthatatlan hányással és hasmenéssel jelentkeznek. Komoly orvosi feladat ilyenkor megmenteni egy ember életét. Így könnyen családi tragédiába torkollhat az ebéd, mivel egyetlen gomba három-négy emberrel is könnyedén végez.

Rimóczi Imre mégis úgy véli, hogy nem a gyilkos galóca, hanem az emberek tudatlansága öl. Az erdőben szedett gombákat szakkönyvek olvasásával nagyobb eséllyel lehetne felismerni, a piacokon pedig ott vannak a szakértők, akik a mérges fajok kiszűrésével foglalkoznak.

Mérges gombák a parkokban is

Rimóczi Imre és a gyilkos galóca
A gyilkos galóca nemcsak az erdőkben fordul elő. Elég egy parkban álló tölgy is, hogy megtelepedjen. A kalapját szép pasztell színek jellemzik, tönkje hófehér, halvány márványos sávokban olykor a kalapjának árnyalata is feltűnhet rajta. Húsa lágy, kellemesen fűszeres illatú, kissé emlékeztet a nyers kukoricacső szagára. Az idősebb példányok már émelyítőbbek lehetnek, de még ekkor is élvezhetőnek tűnik a gomba.

Megérintése még nem okoz gondot, csak fogyasztva veszélyes. A főzés viszont nem változtat a méreganyag hatásán. A közhiedelemmel ellentétben a spórája nem mérgező, így nem kell pánikszerűen a hűtőszekrényt fertőtleníteni, miután kiderült, hogy rövid időre gyilkos galócát tároltak benne.

Központ a természetért

A Budakeszi úton megnyílt Erdészeti Információs Központ a természet kincseit próbálja népszerűsíteni. Emellett azt a tévhitet próbálja eloszlatni, hogy az erdészek csak a fák kivágásával foglalkoznak. Rendszeresen szerveznek majd programokat és kiállításokat, ahova szeretettel várják a szülőket és a gyerekeket is.

Pécsi mérgezés
Gombamérgezés miatt életveszélyes állapotban került a hétvégén a pécsi kórházba egy huszonegy éves nő és két kislány. A rendőrségi kihallgatások során kiderült, hogy a nő élettársa maga gyűjtötte gombából készített pörköltet. A probléma csak az volt, hogy előtte nem vizsgáltatta be a zsákmányt. A gyanúsítottnak most életveszélyt okozó testi sértés miatt kell felelnie.