Gusztáv
-4 °C
1 °C

Videó buktatta le az őrizeteseket verő görög rendőrt

2007.06.17. 16:06
Vizsgálatot indítottak egy görög rendőr ellen, miután kiderült, hogy őrizeteseket vert meg. Az őrmestert egy internetre felkerült videó buktatta le. A politikusok példás büntetést követelnek.

Felfüggesztettek állásából egy görög rendőrőrmestert, és vizsgálatot indítottak ellene, miután a hét végén olyan felvétel került napvilágra, amelyen őrizeteseket ütlegel. A videofelvétel egy éve, egy athéni belvárosi rendőrőrsön készült.

Videó buktatta le

A felvételt a hétvégén bemutatták a görög tévék. Az elhangzottak szerint két albán százamású fiatalról van szó, az egyik 24, a másik 23 éves. A videón látni, ahogy arra kényszeríti a fiúkat, hogy egymást üssék. Az egyiknek az egyes számot adja, a másiknak a kettest. Majd felszólítja az egyes számú fiút, hogy üsse meg társát, majd a kettenek parancsolja ugyanezt. A háttérben két másik ember nevetését hallani. A MEGA TV idézte az őrmestert, aki azt nyilatkozta, hogy kollégáival "csak szórakoztak egy kicsit".

A két fiatalt azután vették őrizetbe, hogy a gyanú szerint elloptak egy táskát egy idős nőtől.

Nem az első eset

Viron Polidorasz rendészeti miniszter egy vasárnapi nyilatkozatában "példás büntetést" helyezett kilátásba a felelősök számára. Mint mondta, az ügyet az ügyészség elé utalták, az őrmester százados rendfokozatú felettesét áthelyezték. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök az eset miatti megdöbbenésének adott hangot, és kijelentette: az ügy sértés a görög állam ellen és rontja az országról kialakult képet.

Emberi jogi szervezetek beszámolóiban számos olyan eset szerepel, amikor görög rendőrök visszaélést követtek el. A jelentések szerint legtöbbször romák és bevándorlók ellen irányulnak ezek a jogsértések. Közel kétmillió menekült érkezett Görögországba a kommunizmus bukását követően, főként a kelet-európai országokból, jobb életkörülményeket keresve.

A Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) baloldali görög ellenzéki párt azzal vádolja a kormányt, hogy nem torolja meg a rendvédelmi szervek körében elkövetett visszaéléseket, és ezzel a büntetlenség légkörét teremti meg.