2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Rendkívüli állapot Görögországban az erdőtüzek miatt

2000.07.10. 13:55
Az ország csaknem minden régiójában pusztító súlyos erdő- és bozóttüzekre való tekintettel a görög kormány országos rendkívüli állapotot hirdetett. Wasso Papandreou belügyminiszter tájékoztatása szerint szerte az országban kereken 100 tűz pusztít. Különösen súlyos a helyzet Samos szigetén. Ott eddig egy ember veszítette életét, és több mint 2000 hektár erdő és szántó, illetve tucatnyi ház semmisült meg.
Hétfő reggel még nem sikerült megfékezni a Görögországban tomboló súlyos erdőtüzeket. Az ország középső és déli részén vasárnap este a tüzek miatt az Athént és Patras kikötővárost összekötő, illetve a Thessaloniki felé vezető két fontos főutat le kellett zárni. Wasso Papandreou belügyminiszter tájékoztatása szerint szerte az országban kereken 100 helyen pusztít erdőtűz. A görög kormány vasárnap este a országos rendkívüli állapotot hirdetett.

A görögországi erdőtüzek fokozatai

Piros: legerősebb
Narancs: erős
Sárga: közepes
Zöld: gyenge
Sötétkék: veszélyeztetett területek
Világoskék: tűzmentes

A görög hadsereget is bevetették, országszerte csapatokkal és járművekkel támogatják az oltási munkálatokat. A turisták által igen kedvelt Samos szigetén a legsúlyosabb a helyzet - számolt be a görög televízió. A tűzfront 15 kilométer hosszan nyúlik el, és délkeletről a hegyvidéken keresztül söpör északnyugat felé. Itt eddig egy ember vesztette életét az erdőtűz következtében, és 2000 hektár erdő, szántó és olivaliget, illetve 70 ház és több száz melegház semmisült meg. A tűzoltóság hétfő reggeli jelentése szerint a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, a lángok nem veszélyeztetik a parti területeket.

Az izzasztó hőség és az erdőtüzek a hétvégén Törökországban és Franciaországban is halálos áldozatokat követeltek. Egyedül Törökországban 31 ember veszítette életét egy hét alatt a hőhullám következtében. Itt naponta mintegy 20 új tüzet jelentenek.

Bulgáriában öt napon belül több mint 1600 tüzet számláltak, néhány közülük három-négy napig is pusztított, míg végül sikerült eloltani.

Franciaország déli részén két tűzoltó halt meg egy bevetésen. Toulon mellett a lángok szorításából mintegy ezer embert kellett kimenteni, közülük nyolcan megsebesültek.

Dél-Olaszoszágból eddig 50 kisebb tüzet jelentettek, Toskana és Umbria tartományokban erdők és bozótosok égnek.