Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Meghalt a Keresztapa

2002.06.11. 16:02
Elhunyt John Gotti egykori maffiafőnök, az Egyesült Államok egyik legismertebb "keresztapája". Egyes vélemények szerint Al Capone óta ő volt az Egyesült Államok legjelentősebb bűnözője.
Természetes halállal, torokrákban halt meg egy - missouri börtönkórházban hétfőn - 61 éves korában John Gotti, New York egyik legrettegettebb maffiafőnöke. A férfinél még 1998-ban diagnosztizálták a betegséget. A "Piperkőc" Don másik beceneve a Don Teflon volt, mert a hatóságok éveken át nem tudtak ellene vádat emelni. Gotti a New York-i Gambino család feje volt, akit gyilkosságért, zsarolásért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért ítéltek el 1992-ben. Százéves börtönbüntetését a rendkívül szigorúan őrzött Illinois állambeli Marionban kezdte meg.

Lentről indult

John Gotti
Gotti pályafutását a brooklyni maffiánál kezdte, ahol eleinte kisebb feladatokat kapott. Először teherautók kirablásáért és eltérítéséért ült börtönben 1968-ban. A Gambino család bizalmát egy bosszúgyilkosság végrehajtásával nyerte el. Ezért újabb, rövidebb börtönbüntetést kapott, de hamarosan feljebb került a ranglétrán Salvatore Gravano (Sammy, a bika) segítségével.

A bukás

Gravano azonban nem csak Gotti felemelkedését, hanem bukását is okozta, hiszen az ő vallomása, és az FBI által lehallgatott beszélgetések alapján ítélték el Gottit. Gravano elmondta, hogy a Don tíz gyilkossághoz is köthető, és saját szemével látta, amint Gotti 1985-ben megölte a Gambinok akkori vezérét, Paul Castellanót. Castellanót a Don és Gravano együtt lőtte agyon egy manhattani étterem előtt. Ezek után Gotti számított az Egyesült Államok legnagyobb stílű gengszterének. Castellano azzal idegesítette fel a mindig jól öltözött Gottit, hogy nem engedélyezte a kábítószer-kereskedelmet a "család" tagjai számára. Mások szerint Gotti attól félt, hogy Castellano el akarja őt tenni láb alól.

A jól fésült üzletember

Gotti szeretett szerepelni, ott pózolt a Time magazin címlapján is. A nagyközönség előtt jól öltözött, vízvezeték-szerelési anyagok forgalmazásával foglalkozó üzletembernek mutatta magát. Az a hír terjedt róla, hogy ő az a gengszter, akit nem lehet elfogni, ezért általában lekezelően viselkedett a hatóságokkal szemben. Egyesek szerint Al Capone 1920-as évekbeli chicagói uralkodása óta ő volt az ország legbefolyásosabb maffiafőnöke. Gotti állítólag megpróbálta a rácsok mögül is irányítani a szervezetet fián, ifjabb Johnon keresztül, de hatalma hamar elhalványult. Később, 1999-ben fiát is letartóztatták, ő most is börtönben ül. A múlt héten pedig Gotti fivére, Peter állt az esküdtszék elé, ugyancsak zsarolásért.

Ne gázolj maffiózósarjat!

Gotti a sok amerikai szemében példás családapa volt. Egyszer nősült, feleségétől öt gyermeke született. Frank nevű fiát biciklizés közben ütötte el egy szomszéd 1980-ban, amikor a gyerek 12 éves volt. Bár a rendőrség tisztázta az autó vezetőjét, az pár nap múlva eltűnt, és soha többé nem került elő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?