Valér
-1 °C
0 °C

Megint kigyulladt egy BKV-busz

2004.09.12. 10:10
A vasárnap délelőtti forgalomban kigyulladt egy BKV-busz az I. kerületben. A jármű mögött érkező Volán-buszos észlelte a füstöt, így a nagyobb baj, és a tűzoltók előtt sikerült megfékezni a lángokat.
Újabb alacsony padlós BKV-busz gyulladt ki, ezúttal a Krisztina körút és a Csaba utca kereszteződésénél. A 156-os Ikarusz 412-es busz garázsjáratban volt, ezért a buszon nem tartózkodott utas, a sofőr sem sérült meg.

Konstrukciós hiba

A busz füstölgő motorterére a jármű mögött közlekedő Volán-busz sofőrje lett figyelmes, és azonnal jelezte kollégájának a bajt, mondta az Indexnek Szántó Ferenc, a BKV fődiszpécsere. A BKV sofőr egy poroltóval azonnal eloltotta a motortérben keletkezett tüzet, így a kiérkező tűzoltóknak már nem akadt munkájuk. Az elsődleges adatok szerint egy olajcső megsérült, és a kipufogóra folyt olaj gyulladt be. Hétfőn szakemberek vizsgálják meg a tűz pontos okát.

Egy korábbi vizsgálat azt már bebizonyította, hogy a 412-eseknél konstrukciós hiba okozta a tüzeket. A kipufogó csövet ugyanis túl közel vezették az éghető anyagokból készült részekhez. A BKV folyamatosan végzi a hibás járművek átalakítását, amire már több tízmillió forintot költöttek.

Több típussal is megesett

A múlt héten a BKV egy 415-ös jelzésű busza gyulladt ki. A piros 17-es jelzésű járat vonalán közlekedő BKV-busz sofőrje a X. kerületi Kőbányai úton menet közben észlelte a motortérben keletkezett tüzet. Megállt, az utasokat leszállította, és több poroltóval megkísérelték a lángokat eloltani, de sikertelenül. Az autóbusz már teljes terjedelmében égett, mire kiérkeztek a riasztott tűzoltók. Nekik három vízsugárral sikerült eloltaniuk a lángokat.

Egy hónapja szintén egy 415-ös Ikarusz busz gyulladt ki. A tűzeset akkor nem okozott sem személyi sérülést, és az anyagi kár sem volt jelentős. Július közepén a 139-es busz gazdagréti végállomásán az utasok leszállása után gyulladt ki egy 435-ös motortere.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!