József, Bánk
-7 °C
0 °C

Gyurcsán: A medenceépítés bizalmi munka

2005.11.14. 12:41
Gyurcsány Ferenc házi úszómedencéjéről a Magyar Nemzet cikkei nyomán szinte mindent tud a hazai közönség. Ezért lehet némileg megrázó, hogy ha úszómedenceépítő szakember után kutatunk az interneten, szinte biztosan ráakadunk a www.maganmedence.hu oldalra, amelyen a Gyurcsán uszodatechnika cég hirdeti szolgáltatásait.

Gyurcsány Ferencékről a Magyar Nemzet cikke nyomán kiderült, hogy van otthoni medencéjük. A medence bent van a házban, ami így sokkal drágább mintha kint épült volna. Kiderült az is, hogy rendesen, engedéllyel építtették, persze csak képletesen ők, mert amúgy egy Fittelina Kft. nevű cég ruházott be Gyurcsányék magánuszodájára, éppen ezért került az ügy a politikai csataérre.

Az uszodaépítés miatt feljelentést tett Répássy Róbert fideszes képviselő, aki szerint a miniszterelnök adót csalt , a kft.-t csak azért hozták létre, hogy a magáncélú medence költségeit leírhassák az adóalapból.

Gyurcsánék építették Gyurcsányék medencéjét?

Tudta-e?
Tudta-e ön, hogy a kormányfő hetente háromszor mártózik meg az otthoni wellnes-központ medencéjének a vízében? És azt tudta-e, hogy Gyurcsán István már harminc éve foglalkozik medenceépítéssel?

Az Index felkereste a medencetémában legilletékesebb magyar vállalkozót, a magánmedencéiről internetszerte elismert majdnemnévrokont, Gyurcsán Istvánt.

Hogy miért pont ő hozzá fordultunk?! A sok hasonlóság mellett (mindketten Budán élnek, vállalkozók) a legszembeötlőbb a Gyurcsány és a Gyurcsán névazonosság, valamint a medencékhez való vonzódás.

Meg amúgy is: Hátha ismét olyan szerencsénk lesz, mint augusztusban volt, amikor a rovatvezetőnk autóját a volt pénzügyminiszterrel mosattuk le. Nem tudhattuk, nem éppen ugyanazzal az emberrel tudnánk-e medencét építtetni, aki a kormányfőnek is dolgozott.

Béna a nevekkel poénkodni

Kiegészítések a medencéből

Cikkünk megjelenése előtt Gyurcsánék kiegészítéseket fűztek írásunkhoz. Ezek szerint "az igaz hogy sokszor rákérdeznek [a névhasonlóságra], de elegünk azért nincs belőle. Ez túl agresszív és ellenszenves. A valóság épp az, hogy mi szívesen állunk a kedves érdeklődők rendelkezésére bármilyen medencével kapcsolatos megoldásra váró problémát illetően" - írta ifj. Gyurcsán István, aki biztosított minket arról, hogy látogatásunkat egyáltalán nem így értékelték, sőt: "Szívesen láttunk benneteket. Emellett készségesen informáltak minket a medenceépítés rejtelmeiről ottlétünk alatt", korrigálták tapasztalatainkat. Hogy valóban a felső tízezer épít-e kizárólag medencét, arra a szakmai válasz: "mai világban már nemcsak a felső tízezer építtet medencét, hanem a középosztály is… Sőt léteznek összeállítható, vagy felfújható medencék, melyek már szinte mindenki számára elérhetőek."

Az Index tehát ellátogatott Gyurcsán Istvánhoz és fiához, ifjabb Gyurcsán Istvánhoz. A zuglói irodában már a látogatás elején egyértelművé vált, Gyurcsánéknak kezd elegük lenni abból, hogy minden ügyfelük azt firtatja, létezik-e valamilyen rokoni kapcsolat a kormányfő és köztük. A mi látogatásunkat is így értékelték, és az ifjabb medenceépítő büntetésből annyi adatot és annyi féle medencetípust sorolt fel ottlétünk alatt, hogy képtelenek voltunk az összeset megjegyezni. Annyi megmaradt, hogy már nem a vasbeton a trendi, és hogy a jövő uszodája az olasz üvegmozaik illetve a fémfóliás burkolatú.

Gyurcsán István elmesélte, hogy számos hírességnek és politikusnak épített már medencét, de Gyurcsányéké pont nem az ő művük. Amúgy meg nem mondaná meg akkor sem, ha ő építette volna, mert erre nincs felhatalmazása. "A medenceépítés bizalmi munka", hiszen - főleg a belső medence esetében - az ember szinte "belelát a család életébe, ezért van egy kis intimitása is". A részletek alaposabb ismerete okán Gyurcsán természetesen számos jó sztorit is mesélhetne, de mégsem teszi. Tudják, a bizalom.

A felső száznak benti medencéje van

Gyurcsán évente tucatnyi megrendelője kívánságát elégíti ki. Becslése szerint Magyarországon tízezer medence van, ami meglátásunk szerint éppen kielégíti a felső tízezer igényeit, jóllehet ottjártunkkor nem éppen a felső tízezerhez tartozó, de a rossz ízlés terén mindenképpen a felső tízezerhez számító trió nézegetett otthonra jakuzzit.

A medencék döntő többsége az udvaron épül, viszont "akik megtehetik, benti medencében gondolkodnak", mondta ifjabb Gyurcsán István. De mihez kezd egy multimilliomos télen a medencéjével? Hát lezárja. Éppen ezért terjedőben a évszakfüggetlen benti medence.

Nem olcsó

Gyurcsányéknak is benti medencéjük van, ami a Magyar Nemzet szerint 60 millióba, a kormányfő szerint húszmillióba került. Gyurcsánék szerint hatvan millióból még ma is fullos medencét lehet építtetni. A kormányfő 1997-ben rendelte meg a medencés wellness-központot.

Amúgy azt tudták, hogy az elmúlt 15 évben fellendülő medencepiacnak mindig is megvoltak a maga foglalkozás szerinti megrendelői? Az iparágat a kilencvenes évek elején például a butikosok tartották életben. Aztán jöttek a panziós megrendelők. 1997-ben, amikor Gyurcsányék is uszodaépítésbe fogtak, éppen a jogászkorszakát élte a szakma. Mára azonban a "megrendelők köre nagyon vegyessé" vált, mondta Gyurcsán.

Hogy Gyurcsány Ferenc kormányfői feladata elől mennyi időt vesz el az uszoda fenntartása, az csak sejthető. Az biztos, hogy a medencét elegendő évente egyszer feltölteni, aztán a továbbiakban a vízforgató gondoskodik az állandó vízminőségről. A medence havi fenntartási díja 20-60 ezer forint körül alakul. Mindez viszont nem valószínő, hogy nagyon megterhelné a kormányfőt. Vagy ha mégis, akkor reméljük idejében szól Gyurcsánnak.