Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Sok telefonbetyár hívja a 112-t

2008.06.29. 12:22
Felmérést készítettek Európában a segélyhívók használatáról. Kiderült, hogy nagyon sok riasztás vagy tévedésen alapul vagy egyszerűen egy rossz vicc. A magyar rendőrség szerint az itthoni hívások 40 százaléka komolytalan.

Az Európai Bizottság felmérése szerint nagyon sok értelmetlen hívás érkezik az egész unióból hívható 112-es számra. Ezen a számon mindegyik tagállamban elérhető a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság.

A téves hívások és a szándékosan félrevezető telefonok aránya az egyes tagállamokban a következőképpen alakult: Belgiumban 90, Csehországban 60-80, Németországban 10-50, Hollandiában 66, Lengyelországban 70, Szlovákiában 92 százalék az arány. Nagy-Britanniában a mobilos hívások 44, a vezetékes telefonról befutó segélykéréseknek pedig a 93 százaléka félrevezető információ. Az unióban Észtországban a legjobb helyzet, ott mindössze 1-2 százalék az ilyen hívások aránya.

Az Európai Bizottság kutatása szerint Magyarországon a hívások 90-95 százaléka hamis vagy félrevezető, ám ezt az arányt túlzónak érzi a Budapesti Rendőr-főkapitányság központi ügyeleti főosztályvezetője. Nagy András szerint a fővárosi és Pest megyei hívások 40 százaléka félrevezető. Sok a felelőtlen betelefonáló, akik játékból, szórakozásból, ugratásból hívják a 112-es számot, de magas a szándékosan félrevezető hívások száma is. Ezek közé tartoznak például a hamis bombariadók is.

A szándékosan félrevezető hívások szabálysértésnek minősülnek, vagyis büntetést lehet kiszabni értük. A hamis bombariadó is bűncselekmény, mégpedig "közveszéllyel fenyegetés", amiért pénzbüntetést, de akár két év börtönt is ki lehet szabni. Gyakran azonban nem derül ki, hogy ki akarta félrevezetni a rendőröket, mentőket, tűzoltókat.

A BRFK központi ügyeleti főosztályvezetője szerint a 112-re befutó rosszindulatú hívásokat gyakorlatilag lehetetlen kivédeni. A hívásokat fogadók hozzáértésén és gyakorlatán múlik, hogy megállapítsák: valós veszélyről van szó vagy félre akarják vezetni őket. Az ő feladatuk eldönteni, hogy a meglévő információk alapján riasztják-e a rendőrséget, vagy a társszerveket, a mentőket, a tűzoltókat és a katasztrófavédőket.