Edina
2 °C
18 °C

Az állatvédők Veggieburgra keresztelnék át Hamburgot

2003.05.03. 20:36
Tízezer euró értékű vegetáriánus hamburgert ajánlott fel egy állatok jogaiért küzdő szervezet Hamburg város önkormányzatának, ha az hajlandó a város nevét Veggieburgra változtatni. Az aktivisták szerint a Hamburg név a hamburgerek miatt negatív gondolatokat sugall.
"Hamburg hozzájárulhatna az állatok életkörülményeinek jobbításához, és szimpátiáját is kifejezhetné azzal, hogy nevét Veggieburgra változtatja"- áll egy állatvédő szervezet, a PETA közleményében. A világszerte 750 ezer taggal rendelkező PETA (Emberek az állatokkal való emberséges bánásmódért) hétfőn Hamburg polgármesteréhez, Ole von Beustnak is eljutatta levelét. Ebben azt ajánlják fel az észak-németországi kikötőváros polgármesterének, hogy tízezer euró értékű vegetáriánus (kb. 2,5 millió forint) hamburgert ajánlanak fel a városi óvodáknak, ha a névváltoztatás mellett dönt a város.

Évente milliók halnak meg?

A szervezet szerint a Hamburg név a tömegesen lemészárolt állatok képét idézi fel, mert a hamburgerekben darált marhahúsból készülő húspogácsa található. A PETA állítja, hogy évente több millió ember hal meg szívbetegségek, agyvérzés, vagy cukorbetegség következtében, amely a hamburgerfogyasztás következménye.

Baromság

A kezdeményezés azonban nem mozgatta meg a német városatyák fantáziáját. "Nem engedhetem meg, hogy erre vesztegessem az időmet, és egyáltalán nem akarok ilyen baromságokkal foglalkozni", mondta Klaus May városházi szóvivő. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy nekünk hamburgiaknak nincs humorunk. Mellesleg a PETA 15 ezer dollárt ajánlott fel a névváltoztatásért a New York állambeli Hamburg városának is, ahol ugyancsak elutasították ajánlatukat.

Eredet

Hamburg neve egyébként a régi szász nyelv 'ham' (öböl) és 'burg' (erőd) szavak összevonásából származik. A hamburger szó először egy 1834-es New York-i étlapon tűnt fel. Egyesek szerint a hamburger eredete egy darált marhahúst tartalmazó szendvicsig vezethető vissza, amely egykor rendkívül népszerű volt a hamburgi matrózok körében.