Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Tudják-e az amerikaiak, hogy a hamburger hizlal?

2002.11.22. 08:25
Lezajlott az első meghallgatás abban a perben, amit egy kövér bronxi kisfiú képviselői indítottak a McDonald's ellen. A cég képviselői szerint mindenki tudja, hogy a hamburger hizlal, a felperes szerint viszont az étteremlánc szándékosan félrevezette vendégeit.
A gyorsétteremlánc képviselői azt kérték a bírótól, hogy utasítsa el a keresetet, mert a cég nem követett el törvénytelenséget azzal, hogy nem figyelmeztette vásárlóit arra, hogy termékei hizlalnak. A vállalat ügyvédei szerint mindenki tudja, hogy a hamburger és a sült krumpli nem diétás étel, és a törvény nem kötelezi a céget arra, hogy magától értetődő dolgokra figyelmeztessen. A kereset ugyanis, érvelnek a védők, nem azt állítja, hogy a McDonald's szándékosan rakja tele káros anyagokkal az ételeit, csak azt, hogy a cég nem tájékoztatja vendégeit megfelelően.

Nem mondta, hogy nem hizlal

A McDonald's-ot azzal sem lehet vádolni, hogy félrevezette vendégeit, hiszen sosem állította hizlaló termékeiről, hogy azok egészségesek. Ezenkívül az étteremlánc azért sem tehető felelőssé a kövérségéért, mert az emberek leggyakrabban otthon étkeznek, és aki étterembe megy, az is nagyon sokféle hely közül választhat. Sőt - teszik hozzá az ügyvédek - a McDonald's-okban is kaphatók saláták és kalóriaszegény szendvicsek (ilyen a McVeggie Burger).

Félrevezették a kövér kisfiút

A keresetet benyújtó ügyvéd, Samuel Hirsch egy 147 cm magas, közel nyolcvan kilós 14 éves bronxi kisfiút képvisel. Hirsch szerint a McDonald's szándékosan eltitkolt fontos információkat: az ételek összetevőire vonatkozó adatok a vendégek számára érthetetlenek, a feliratok gyakran hiányoznak vagy alig észrevehetők.