Mátyás
-6 °C
1 °C

Középiskolás pénzhamisítót fogtak Szolnokon

2006.01.20. 13:16
Fiatalkorú pénzhamisító és a hamis papírpénzeket terjesztők kerültek rendőrkézre Szolnokon, az egyik gyanúsítottat lakossági segítséggel fogták el - közölte a szolnoki rendőrkapitányság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Egy fiatalember hamis pénzzel próbált fizetni a hét elején egy szolnoki üzletben, az eladók azonban feltartoztatták a rendőrök megérkezéséig - jelentette be pénteken Karakas László rendőr-ezredes, szolniko rendőrkapitány.

A nyomozás adatai szerint egy szolnoki középiskolás számítástechnikai eszközökkel tavaly december vége óta készített 500, 1000, 5000 és 10000 forintos bankjegyutánzatokat, mondta el Szabó Zoltán rendőr százados gazdaságvédelmi osztályvezető. Az egy sorszámmal megjelölt pénzek nem voltak jó minőségű hamisítványok, elkészítésükhöz normál papírt használt, amit azonban "érlelt", azaz összegyűrt és bevizezett. Mindezt otthon csinálta a fiatalkorú srác.

Hatszázezer

A középiskolás körülbelül hatszázezer forint értékű pénzt hamisított, amit egy tiszapüspöki és két szolnoki fiatalnak adott át, hogy ők hozzák forgalomba. Ők újabb társaknak adták tovább, akik megpróbáltak kis értékben vásárolni, hogy a visszajáró valódi bankjegyek értéke minél magasabb legyen. A nyomozók a még nem értékesített bankjegyekből több mint kétszázezer forintnyit tudtak lefoglalni, valamint elkobozták az előállításukhoz használt számítástechnikai eszközöket.

Az ügyben 12 fiatalkorú érintett, akiknél a házkutatások során a rendőrök kábítószergyanús anyagokra is bukkantak. A gyanúsítottaknál elvégzett gyorstesztek kimutatták szervezetükben a szert, így ezért is felelniük kell. A pénz döntő részét nagy valószínűséggel kábítószer vásárlásra fordították, és egyes dílereknek is hamis pénzzel fizettek az anyagért - jegyezte meg Szabó Zoltán.

A gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek, közülük négyet a rendőrség őrizetbe vett, és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat.