Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Gyanúsak az ellopott Rembrandt- és Rubens-képek

2006.01.10. 10:19
Nem tekinthetők eredeti Rembrandt- és Rubens-festményeknek azok a képek, amelyeket vasárnap loptak el az újvidéki Városi Múzeumból, így a művek nem néhány millió, hanem legfeljebb néhány ezer eurót érnek - állítja egy szakértő.

Az RTS szerbiai állami televízió hétfőn este jelentette, hogy az újvidéki múzeumból ellopott, eredetileg Rembrandtnak és Rubensnek tulajdonított képek valószínűleg nem eredetiek, nincsenek hitelesítve, és nem szerepelnek a két mester műveit tartalmazó "világkatalógusban" sem.

Vasárnap reggel két fegyveres rabló négy festményt vitt el az újvidéki múzeumból. Drago Njegovan múzeumigazgató azt állította, hogy az ellopott képek közül a legértékesebb a 2,5 millió angol fontot érő Rembrandt-alkotás, amelyet saját apjáról festett a németalföldi művész. Elrabolták Rubens Seneca portréja című alkotását, valamint Francesco Mola olasz festő egyik tájképét is. Lába kelt továbbá egy XVI. századbeli ismeretlen németalföldi művész Krisztus feje című festményének.

Njegovan nem kívánta kommentálni az RTS hírét. Mint mondta, a Szerbiai Nemzeti Múzeum illetékes szakértői bizottságának kell állást foglalnia a Rembrandt- és a Rubens-kép eredetiségéről. Nikola Kusovac, a múzeum szakértője viszont megerősítette, hogy az ellopott festmények nem rendelkeznek "tiszta pedigrével", ezért nem is tekinthetők eredetieknek.

A belgrádi szakértő azt sem zárja ki, hogy a két festményt valójában a bécsi művészeti akadémia diákjai festették a XVIII. és a XIX. században. Számukra ugyanis kötelező volt, hogy tanulmányaik végén lemásolják valamely németalföldi nagymester remekművét. Kusovac szerint a tolvajok "amatőrök" lehettek, és a képeket valószínűleg egy szemetes konténerben találják meg a rendőrök, mivel a bűnözők rájönnek arra, hogy sehol sem tudják eladni a lopott műtárgyakat.