Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Rembrandt- és Rubens-képeket loptak egy újvidéki múzeumból

2006.01.09. 10:51
Összesen négy festményt loptak el a hétvégén egy újvidéki múzeumból. Az ellopott képek közül a legértékesebb a 2,5 millió angol fontot érő Rembrandt-alkotás, amelyet a németalföldi művész a saját apjáról festett. A rendőrség dolgát nehezíti, hogy a múzeumban nincsenek biztonsági kamerák.
Négy nagyértékű festményt, közöttük Rembrandt és Rubens egy-egy képét lopták el az újvidéki városi múzeumból.

A belgrádi média hétfőn híradásai szerint a rablás vasárnap kora reggel történt. A rendőrség szerint két ismeretlen fegyveres sísapkával a fején, fegyverrel rontott be az épületbe, amikor az éjszakai portás beengedte az őt váltó portásnőt, aki maga után nyitva hagyta a bejárati ajtót. A rablók mindkettejüket megkötözték, szájukat ragasztószalaggal tapasztották le.


Apa portréja

Az ellopott képek közül a legértékesebb a 2,5 millió angol fontot érő Rembrandt-alkotás, amelyet a németalföldi művész a saját apjáról festett. Az Apa portréja című festményt tíz évvel ezelőtt már egyszer elrabolták, de akkor megtalálták Spanyolországban.

Elrabolták Rubens Seneca portréja című művét is, illetve Francesko Mola olasz festő egyik tájképét. Eltűnt továbbá egy ismeretlen, 16. századbeli németalföldi művész Krisztus feje című festménye is.

A belgrádi média szerint a rendőrség munkáját megnehezíti, hogy a múzeumban nincsenek biztonsági kamerák, a hétvégén jóformán csak egy portás őrizte az értékes gyűjteményt. A Blic című belgrádi napilap úgy tudja, hogy a történtek miatt szigorították az Újvidék környéki utak és a szerbiai határátkelők ellenőrzését.