Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Egy hajléktalan és egy alpinista rabolta ki a Kiscellit

2002.07.09. 16:01
Egy hajléktalan és egy alpinista képesítésű tetőfedő rabolta ki július 1-én a Kiscelli Múzeumot. A tolvajok százmillió forint értékben négy képet vittek el, hiába üzemel a múzeumban modern biztonsági rendszer, és hiába védi az épületet 24 órás fegyveres őrség. Az egyik elkövető menekülés közben megsérült, a rendőrség a kórházban tartóztatta le.
Egy tetőfedő-bádogost és egy hajléktalant gyanúsítanak a Kiscelli Múzeum kirablásával - mondták el az Indexnek a BRFK sajtóügyeletén. A két férfit most már hivatalosan is a képrablás gyanúsítottjaként kezelik. A tolvajok Czóbel Béla Szakácsnő és Lila csendélet, Márffy Ödön Vacsorázó Társaság, valamint Szobotka Imre Piac című festményeit vitték el. A rendőrség egyelőre nem találta meg a százmillió forintra becsült értékű festményeket.

Ledobálta a többmilliós képeket

Czóbel Béla: Lila csendélet
A tetőfedő-bádogos alpinista képesítéssel is rendelkezik, ő volt a két elkövető közül az, aki bemászott az ablakon, és az udvaron várakozó társának ledobálta a falról leemelt képeket. A biztonsági őrök érkezésekor a 45 év körüli férfi leugrott az udvarra, ám itt, a Havaria Press jelentése szerint olyan sérüléseket szenvedett, amelyek miatt később kórházba kellett szállítani.

A rendőrök másnap a kórházban találtak rá a férfira. A múzeumban két évvel ezelőtt szerelték fel a rendelkezésre álló egyik legmodernebb biztonsági rendszert. A riasztó működött, a rendőrök három perc alatt a helyszínre érkeztek, az elkövetőknek mégis sikerült elmenekülniük. A képek nem voltak biztosítva, ez azonban, ahogy Fitz Péter az Indexnek nyilatkozva elmondta, bevett gyakorlat a nagy kiállítási anyaggal dolgozó múzeumoknál. A festményekre csak akkor kötnek külön biztosítást, ha kölcsönadják másik múzeumnak.