Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Egy hajléktalan és egy alpinista rabolta ki a Kiscellit

2002.07.09. 16:01
Egy hajléktalan és egy alpinista képesítésű tetőfedő rabolta ki július 1-én a Kiscelli Múzeumot. A tolvajok százmillió forint értékben négy képet vittek el, hiába üzemel a múzeumban modern biztonsági rendszer, és hiába védi az épületet 24 órás fegyveres őrség. Az egyik elkövető menekülés közben megsérült, a rendőrség a kórházban tartóztatta le.
Egy tetőfedő-bádogost és egy hajléktalant gyanúsítanak a Kiscelli Múzeum kirablásával - mondták el az Indexnek a BRFK sajtóügyeletén. A két férfit most már hivatalosan is a képrablás gyanúsítottjaként kezelik. A tolvajok Czóbel Béla Szakácsnő és Lila csendélet, Márffy Ödön Vacsorázó Társaság, valamint Szobotka Imre Piac című festményeit vitték el. A rendőrség egyelőre nem találta meg a százmillió forintra becsült értékű festményeket.

Ledobálta a többmilliós képeket

Czóbel Béla: Lila csendélet
A tetőfedő-bádogos alpinista képesítéssel is rendelkezik, ő volt a két elkövető közül az, aki bemászott az ablakon, és az udvaron várakozó társának ledobálta a falról leemelt képeket. A biztonsági őrök érkezésekor a 45 év körüli férfi leugrott az udvarra, ám itt, a Havaria Press jelentése szerint olyan sérüléseket szenvedett, amelyek miatt később kórházba kellett szállítani.

A rendőrök másnap a kórházban találtak rá a férfira. A múzeumban két évvel ezelőtt szerelték fel a rendelkezésre álló egyik legmodernebb biztonsági rendszert. A riasztó működött, a rendőrök három perc alatt a helyszínre érkeztek, az elkövetőknek mégis sikerült elmenekülniük. A képek nem voltak biztosítva, ez azonban, ahogy Fitz Péter az Indexnek nyilatkozva elmondta, bevett gyakorlat a nagy kiállítási anyaggal dolgozó múzeumoknál. A festményekre csak akkor kötnek külön biztosítást, ha kölcsönadják másik múzeumnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?