Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Százmilliós műkincsrablás Budapesten

2002.07.01. 10:52
Négy értékes festményt loptak el hétfőn hajnalban a Kiscelli Múzeumból. A tolvajok zavartalanul jutottak be a kiállítóterembe, ahonnan a riasztó jelzése után, a biztonsági őrök megérkezése előtt zsákmányukkal elmenekültek. A rendőrség szerint nem kizárt, hogy a tolvajok megrendelésre dolgoztak.
Közel százmillió forintot ér az a négy festmény, amit hétfőn hajnalban fél és háromnegyed kettő között loptak el eddig ismeretlen elkövetők a budapesti Kiscelli Múzeumból. A tolvajok az épületbe a főkapu lakatját levágva jutottak be, majd egy ablakon mászták be a kiállítóterembe.

Perceken belül a helyszínre értek

A tolvajok Czóbel Béla Szakácsnő és Lila csendélet, Márffy Ödön Vacsorázó Társaság, valamint Szobotka Imre Piac című festményeit vitték el. A múzeum biztonsági őrei a riasztó jelzése után perceken belül a terembe értek, addigra azonban a tolvajok elmenekültek. A biztonsági őrök az MTI információi szerint két rablót láttak. Az egyiket fent az emeleten vették észre, amikor az ablakon át kiugrott az udvarra. Társa ekkor már az udvaron menekült sántikálva, a hóna alá csapott festményekkel - írja az MTI.

Megrendelésre tették?

A helyszínen egyetlen üres keretet találtak, a többi képet a tolvajok feltehetően keretestül vitték magukkal - mondta el az Indexnek Barta László, a BRFK sajtóügyeletese. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tolvajok csak az ellopott képekért jöttek-e, vagy a riasztó zavarta meg őket, mindenesetre a képek nagy értéke miatt vizsgálják annak lehetőségét, hogy megrendelésre lopták-e el azokat. A rendőrség most a biztonsági kamera felvételeit vizsgálja.

Czóbel Béla: A szakácsnő
Czóbel Béla: Lila csendélet

Azt egyelőre nem tudni, hogy a biztonsági kamera folyamatosan rögzített-e felvételeket, az mindenesetre biztos, hogy a rablás időpontjában működött - mondta el az Indexnek Barta. Bár az ügyeletes szerint az utóbbi időben kiderült, hogy a biztonsági kamerák képei nem a legjobb minőségűek, a rendőrség bízik abban, hogy használható felvételek készültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!