Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százmilliós műkincsrablás Budapesten

2002.07.01. 10:52
Négy értékes festményt loptak el hétfőn hajnalban a Kiscelli Múzeumból. A tolvajok zavartalanul jutottak be a kiállítóterembe, ahonnan a riasztó jelzése után, a biztonsági őrök megérkezése előtt zsákmányukkal elmenekültek. A rendőrség szerint nem kizárt, hogy a tolvajok megrendelésre dolgoztak.
Közel százmillió forintot ér az a négy festmény, amit hétfőn hajnalban fél és háromnegyed kettő között loptak el eddig ismeretlen elkövetők a budapesti Kiscelli Múzeumból. A tolvajok az épületbe a főkapu lakatját levágva jutottak be, majd egy ablakon mászták be a kiállítóterembe.

Perceken belül a helyszínre értek

A tolvajok Czóbel Béla Szakácsnő és Lila csendélet, Márffy Ödön Vacsorázó Társaság, valamint Szobotka Imre Piac című festményeit vitték el. A múzeum biztonsági őrei a riasztó jelzése után perceken belül a terembe értek, addigra azonban a tolvajok elmenekültek. A biztonsági őrök az MTI információi szerint két rablót láttak. Az egyiket fent az emeleten vették észre, amikor az ablakon át kiugrott az udvarra. Társa ekkor már az udvaron menekült sántikálva, a hóna alá csapott festményekkel - írja az MTI.

Megrendelésre tették?

A helyszínen egyetlen üres keretet találtak, a többi képet a tolvajok feltehetően keretestül vitték magukkal - mondta el az Indexnek Barta László, a BRFK sajtóügyeletese. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tolvajok csak az ellopott képekért jöttek-e, vagy a riasztó zavarta meg őket, mindenesetre a képek nagy értéke miatt vizsgálják annak lehetőségét, hogy megrendelésre lopták-e el azokat. A rendőrség most a biztonsági kamera felvételeit vizsgálja.

Czóbel Béla: A szakácsnő
Czóbel Béla: Lila csendélet

Azt egyelőre nem tudni, hogy a biztonsági kamera folyamatosan rögzített-e felvételeket, az mindenesetre biztos, hogy a rablás időpontjában működött - mondta el az Indexnek Barta. Bár az ügyeletes szerint az utóbbi időben kiderült, hogy a biztonsági kamerák képei nem a legjobb minőségűek, a rendőrség bízik abban, hogy használható felvételek készültek.