Gerzson
-3 °C
2 °C

Nem házasodhatott, mert magyarul mondott először igent

2004.06.08. 10:24
Három nyelven mondott igent a házassági szándékot firtató kérdésre a vőlegény, az anyakönyvezető azonban a román nyelvű választ szerette volna előbb hallani, így nem adta össze a házasulandókat. A hoppon maradt jegyespár valószínűleg bepereli a a hasonló akcióiról már ismert román közalkalmazottat.
Kudarcba fulladt Dombi András, 44 éves magyar származású román és francia állampolgár vasárnapi polgári esküvője, mivel a kolozsvári anyakönyvvezető nem volt hajlandó összeadni őt és menyasszonyát. A 33 éves Anca Diana Tomát június 6-án "állami oltár" elé vezető férfi ugyanis három nyelven mondott igent a házassági szándékot firtató kérdésre: először a magyar "igen", majd a román "da", végül a francia "oui" hangzott el a násznép előtt, Vasile Gherman azonban a román nyelvű választ szerette volna előbb hallani - adta hírül az AP hírügynökség romániai tudósítója.

A városházi közalkalmazott így formai hibára hivatkozva visszautasította a házaspárrá nyilvánítást - jelentették be még hétfőn a romániai hatóságok. Vasile Ghermannal szemben feltehetőleg fegyelmi eljárás indul, mivel "hibásan döntött" - kommentálta a történteket Mircea Jorj, a kolozsvári polgármesteri hivatal jogász tanácsadója. A hoppon maradt pár is úgy nyilatkozott, hogy beperelik az anyakönyvvezetőt.

Magyar gyökerek, román állampolgárság, francia identitás

"Azért kezdtem igennel a választ, mert magyar származású vagyok, román állampolgárként folytattam "da"-val, és azért fejeztem be "oui"-val mert francia vagyok" - idézte fel Dombi András a botrányba fulladt ceremónia kritikus pillanatát. "De nem volt ebben semmi előre kitervelt hátsó szándék" - tette hozzá a továbbra is vőlegényi státuszú férfi.

"Ha először "da"-val felel, akkor összeadtam volna őket" - nyilatkozott Gherman, aki állítja, hogy a nap folyamán még egyszer szólította a párt, hogy összeadja őket, de már nyomuk sem volt. Ghermannak egyébként nem ez az első ilyen esete: már kétszer utasított magyar párokat vissza, akik magyarul is igent mondtak az "akarod-e" kezdetű kérdésre. Akkor az egyik pár pert indított, és a bíróság igazat adva nekik 240 ezer forintnyi kártérítésre ítélte a városházát.

A törvény kimondja

Egy 2001-ben elfogadott törvény értelmében az etnikai kisebbségeknek jogukban áll anyanyelvüket használni hivatalos ügyeik intézése közben, ott ahol a népesség több mint húsz százalékát meghaladó arányban élnek - a Bukaresttől mintegy 324 kilométerre lévő Kolozsváron - ahol a hétvégén véget ért a Funar-korszak - pedig meghaladja a húsz százalékot a magyar lakosok aránya.