Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Keddig tart a kánikula

2004.07.23. 13:08
Jövő hét közepétől három napra enyhül a forróság, de jövő péntektől újabb hőhullám várható. Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a katasztrófavédelem a kánikula miatt.
A nagy meleg miatt szombattól határozatlan időre tűzgyújtási tilalom lép életbe - tájékoztatta az MTI-t Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által elrendelt tilalom értelmében az erdőkben és az erdőterületek határától számított 200 méteren belül - beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is -, valamint a közutak és vasútvonalak menti fás területeken átmenetileg nem lehet tüzet gyújtani július 24-től.

Némi enyhülés a kitartó melegben is várható, a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnaptól alig harminc fok körüli csúcshőmérsékletekre kell számítani. A nagy nappali felmelegedés miatt zivatarossá válhat az idő, záporok országszerte előfordulhatnak. Kedden nagyobb lehűlés várható, a hőmérséklet az elviselhető 21-26 fok körülire csökken.

Jövő hét péntektől azonban újabb hőhullám várható.

A kánikula a vízfogyasztáson is meglátszik, csütörtökön fogyott idén a legtöbb, 783 ezer köbméternyi víz Budapesten. A tavalyi aszály idején még jelentősebb volt a vízfogyasztás, a rekord 870 ezer köbméter volt. A Fővárosi Vízművek kapacitása egymillió köbméterig bírja a terhelést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!