Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lufikrízis fenyegeti a világot

2006.09.12. 13:09
Egymással össze nem függő események miatt időszakos héliumhiány fenyegeti a világot. A krízis a lufiipart fenyegeti leginkább, a nagyipari felhasználók hosszú távú szerződésekben biztosítják folyamatos ellátásukat.

Luftballonok nélkül maradhatnak a partiszervezők 2006 őszén, írja az AP amerikai hírügynökség. A globálisan fenyegető, de valószínűleg csak időszakos hiányról a világ legnagyobb héliumellátója, az amerikai kormányzati Termőföldmenedzsment Ügynökség (BLM) számolt be a hírügynökségnek.

A világfogyasztás harmadát fedező BLM szerint egymással nem összefüggő események sorozata felelős a hiányért. Algériában két héliumgyár átadása késik az építkezések csúszása miatt, Katarban pedig egy üzem felújítása húzódott el. A BLM szerint a fennakadásokat novemberre már orvosolják, de a hiány tünetei máris érezhetőek.

A Praxair Inc. nevű, connecticuti héliumforgalmazó máris 10-15 százalékkal emelte árait, hivatalosan a növekvő kereslettel és az energiaárak emelkedésével indokolva a lépést. A cég közleményében jelezte, hogy csak előre egyeztetett héliumszállítmányok leszállítását vállalja, írja az AP.

A partikellékként használt luftballonokhoz egyébként csak a világ héliumtermelésének hét százalékát használják fel, de mégis ezt a szektort veszélyezteti leginkább a héliumhiány. A nagyipari felhasználók - a héliumnak komoly szerepe van a repülőgép- és az optikaikábel-gyártásban is - hosszútávú szerződésekkel biztosítják ellátásukat, és nyilván komolyabb üzleti érdekek fűződnek a nagyipari felhasználáshoz az óvodások szórakoztatásánál.

A lufiárusok szerint amúgy a hiány, mivel ősszel lesz, nem fog akkora zavarokat okozni, mint okozhatna a lufiipar csúcsidőszakában, Valentin-nap környékén. Ugyanakkor azt is elismerik, hogy a lufikereslet folyamatosan és dinamikusan emelkedik, úgyhogy mindenképpen fennakadások várhatóak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!