József, Bánk
-6 °C
0 °C

Itt a hidegfront, megy a köd

2005.01.12. 07:11
Csütörtökön délután hidegfront éri el az országot, amely kisöpri a ködöt és mögötte egyre hidegebb, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el térségünket. Matula bácsi felsétált a János-hegyre, és megcsodálta a Budapestre nehezedő ködpárnát felülről, mert nem ült még repülőn.
Köd rejtette Budapestet szerdán, a János-hegyről lenézve a fővárosból csak néhány gyárkémény látszott ki. A hidegfront hamarosan kifújja a ködöt a városból, de az Index fotósa még megörökítette a nem mindennapi látványt.

#alt#
Tekintse meg képeinket!

Egyre kevesebb napsütésre számíthatunk és egyre makacsabb ködfoltok alakulnak ki. A tartósan ködös, felhős területeken a hőmérséklet visszacsökken az átlagos értékekhez. Csütörtökön markánsabb hidegfront érkezik és visszatérhet a naptárnak megfelelő időjárás.

Eleinte párás, ködös idő várható, napközben északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan alakul ki kisebb eső, zápor. Estétől hózápor várható. Délutántól fokozatosan megerősödik az északnyugati szél. Hajnalban -1, +4 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 2, 7 fok között alakul. A hét végére éjszaka -10 fokig csökkenhet a hőmérséklet.

Humánmeteorológia

Nem várható közvetlen fronthatás. Megfelelő lehet a közérzetünk, de a tartósan ködös, borongós tájakon élők lehangoltabbak lehetnek. A légszennyezettség növekszik, a levegőminőségi határérték 15-50 %-át éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb). A porkoncentráció alacsony-közepes.

Európa

Északnyugat-, Észak-Európában markáns ciklon okoz viharos időjárást. Európa déli felén magasnyomás hatására több órára kisüt a nap, a hőmérsékletek sokfelé elérik a 10-15 fokot, helyenként viszont tartósan megmaradnak a ködök. A brit szigeteken halálos áldozatokkal járó 170 kilométeres orkán tombolt éjszaka.