Ágnes
-1 °C
2 °C

A külvilágért zárt le egy hidat egy asszony

2005.05.25. 20:45
Testével zárt el egy hidat egy visnyeszéplaki asszony, miután a házát a külvilággal összekötő egyik hidat tönkretették az erdészet kocsijai. A kecsketartó asszonyt a rendőrök ölben vitték el.

Kifeküdt egy híd közepére, és úgy demonstrált egy visnyeszéplaki asszony a minap, hogy megvédje a házát a külvilággal összekötő hidat, számolt be róla az MTI.

Néhány héttel ezelőtt az erdészet a közeli erdőben fakitermelést végzett, és szállítás közben használhatatlanná tette a tanyához vezető két híd egyikét. A kecsketartásból és sajtkészítésből élő asszony akkor határozta el, hogy védelmébe veszi a még ép másik hidat.

Két éve probléma

Betyárok rejtekhelye
A XX. század második felében a többek között Visnyével alkotott településcsoport lakosságszáma rohamosan csökkent. Mára már az elnéptelenedés megállt, sőt a legfestőibb környezetben fekvő Visnyeszéplak ismét fejlődésnek indult. A hagyományosnak mondható növények és állatok tartása mellett megjelent a biogazdálkodás. A települést a városi lakosok felfedezték és idetelepültek. A zselici erdők jó gyűjtőhelyet biztosítanak a méhek - a XVIII. században pedig a betyárok - számára. Forrás: vendegváró.hu
A nő két éve hiába próbálja elérni, hogy a főúttól két kilométerre lévő házát ne csak száraz időben lehessen megközelíteni. Előfordult már, hogy az ott élő másik három családdal együtt több mint egy hétig el voltak zárva a külvilágtól, még gyalog sem tudtak közlekedni.

Most betelt a pohár, és úgy vélte, "jogos önvédelemről" van szó, merthogy nekik esetenként akár naponta is meg kell tenniük a hídon át a főútig vezető utat. A nő előbb feküdt az úton, majd egy kimustrált terepjáró ülésén helyet foglalva folytatta a tüntetést.

Jöttek a rendőrök

A demonstráció nem tartott sokáig. Egy óra múlva megérkeztek a rendőrök, és ölben vitték el az asszonyt. A rendőrök szerint az asszony közlekedési szabálysértést követett el.

A rendőrség szerint a hivatalos és helyes eljárás az lett volna, hogy az érintett tanyák lakói ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a híd rongálása miatt, ahelyett, hogy engedély nélküli demonstrációt tartanak a hídon.

Az itt élők azonban azon a véleményen vannak, hogy írtak már elég levelet, ám mindeddig eredménytelenül. Az önkormányzatnak nincs pénze, hogy utat építsen néhány családnak. Az itteniek most újabb kérvény benyújtására készülnek, ezúttal félpályás útlezárásra kérnek majd engedélyt.