Hónapokig elhúzódhat Simek Kitty kegyelmi ügye

2004.02.03. 10:49
A tótújfalui lányt nevelőapja megölésében a Pécsi Ítélőtábla bűnösnek mondta ki és jogerősen két év két hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Simek Kitty védője január 28-án közölte az MTI-vel, hogy a köztársasági elnökhöz fordulnak egyéni kegyelmi kérvénnyel.

Az Index érdeklődésére a Bitskey Roland, a Köztársaségi Elnöki Hivatal Alkotmányügyi és Jogi Főosztályának vezetője elmondta, hogy a procedúra időigényessége miatt hónapokig is eltarthat, míg Mádl Ferenc kezébe kerül a 15 éves lány kérvénye.

Mivel a köztársasági elnök a kegyelmi ügyekben nem járhat el közvetlenül, a folyamat az elsőfokú bíróságon kezdődik, ahová a lány jogi képviselőjének be kell nyújtani a köztársasági elnökhöz intézett kegyelmi kérvényt és az elbíráláshoz szükséges iratokat. A bíróság továbbítja ezeket az Igazságügyi Minisztériumba, ahol több hónapot is igénybe vehet az előkészítés, melynek lezárásaként az igazságügy-miniszter tesz előterjesztést a köztársasági elnöknek. Amikor Mádl Ferenc kezébe kerül az ügy, ő már pár nap alatt dönthet a büntetés elengedéséről vagy mérsékléséről.

Az igazságügy-miniszter a kegyelmi döntésre tett javaslatát kizárólag a rendelkezésre álló iratok alapján teszi meg, és a köztársasági elnök is ekképpen hoz döntést. A kérelmező, illetve meghatalmazott védője személyes meghallgatására nincs mód.