Vezsenynél önerőből emeltek gátat a földtulajdonosok

MTI
2004.04.18. 16:19
A Tisza menti Vezsenynél a hétvégén a helyi gazdák önerőből megemelték a nyári gát egy kritikus szakaszát, hogy a folyó jövő heti tetőzésekor megvédjék földjeiket az elöntéstől. Hatvani Lajos a település polgármestere vasárnap az MTI-nek elmondta: a vízügyi szervezet által korábban 680-740 centiméterre lebontott gátat a hétvégén 750 centiméteresre magasították.

Ezzel esélyt teremtettek arra, hogy a gátszakasz mögött lévő 1.100 hektár megművelt szántóföld, valamint 300-400 hektár erdő és legelő "víz nélkül megússza" az újabb tiszai árhullám levonulását, tette hozzá.

Fazekas Helga a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) központi ügyeletese elmondta: a Közép-Tiszán változatlanul lassú áradás figyelhető meg, a folyó jelenleg Kisköre térségben tetőzik. A Köti-kövizig Kiskörétől Csongrádig terjedő, 410 kilométer hosszú gátszakaszán elsőfokú védelmi készültség van érvényben. A Tisza tetőzését Szolnoknál a jövő hét közepére-végére várják 735-740 centiméter körüli értékkel, ez a másodfokú készültséghez közeli állapotot jelent. A szolnoki maximális vízállást a 2000. évi áradásnál rögzítették 1.041 centiméterrel.