József, Bánk
-6 °C
0 °C

Közepes áradásra számítanak a Tiszán

2004.03.25. 15:01
Jelentősebb árvízre nem kell számítani a Tiszán, illetve a Túron, vélik a szakemberek. Ugyanakkor valószínűsítik, hogy másodfokú készültséget indokol majd a közelgő áradás, amit a mostanában hullott nagy mennyiségű csapadék okoz.
Jelentős mennyiségű csapadék hullott a Tisza vízgyűjtő területén, így a folyón, valamint a Tiszába torkolló Túron közepes áradás várható - tájékoztatta a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t csütörtökön.

A határokon túli területeken 25-40, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében átlagosan 30 millimétert megközelítő csapadék hullott, de egyes körzetekben még ennél is több eső esett - mondta Bodnár Gáspár. A jelenlegi számítások szerint a Tiszán Vásárosnamény alatt, valamint a Túron másodfokú készültséget indokoló vízállás várható.

Jelenleg a Felső-Tisza Tiszabercel-Tokaj közötti szakaszán, illetve a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna Kótaj-Gávavencsellő közötti részén elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak, s erre a magasabb vízállásra érkezik majd az újabb, most alakulóban lévő árhullám.

A nyíregyházi vízügyi igazgatóság adatai szerint csütörtökön kora délutánig Szabolcs megye három körzetében mértek 30 millimétert meghaladó csapadékmennyiséget. Nagykálló környékén 43, Nyíregyháza térségében 41,3, míg Tiszabercel körzetében 36,4 milliméter esőt regisztráltak. A meteorológiai előrejelzések szerint szombatig még 15-25 milliméter közötti csapadék várható Szabolcsban.

A várható időjárásról bővebben itt olvashat.