Megkezdődött a vádbeszédek sora a Dutroux-perben

MTI
2004.05.24. 15:22
Zárószakaszába érkezett hétfőn a belga igazságszolgáltatás történetének egyik leghíresebb bírósági eljárása, a Dutroux-per: megkezdődött a vádbeszédek sorozata. Elsőként az egyik áldozat, a 18 éves korában meggyilkolt - élve eltemetett - An Marchal családjának jogi képviselője mondta el véleményét. Egy óra 40 perces felszólalásában arról próbálta meggyőzni az esküdteket, hogy Marc Dutroux az összes felrótt vádpontban vétkes.

Az ügyvéd a másik három vádlottat is bűnösnek nyilvánította. Dutroux "szörnyeteg, olyan valaki, aki majdhogynem méltatlan arra, hogy az emberiséghez tartozzon", a volt feleség, Michelle Martin pedig "gyáva: mindenről tudott, de semmit sem tett a bűncselekmények megakadályozására." Michel Lelievre, az egyik tettestárs, aki közreműködött a lányok elrablásában: "semmirekellő, akinek nincs semmilyen erkölcsi érzéke." Végül Michel Nihoul, az üzletember, aki Dutroux szerint a lányrablások megrendelője, egy alvilági hálózat irányítója volt, de ezt a tanúvallomások nem bizonyították: "a rosszhiszemű közvetítő, az a személy, aki sok mindenből hasznot húzott, s akinek keze élete végéig piszkos marad..."

A március 1-én kezdődött Dutroux-per során 569 tanúvallomást hallgatott meg a bíróság. A vádbeszédek után a védőbeszédek következnek majd, s az esküdtek a június 14-i héten vonulnak vissza, hogy meghozzák döntésüket Dutroux, valamint három tettestársa bűnösségéről.