Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Baráti poharazgatás miatt cserélhetik le a Dutroux-per bíráját

2004.05.13. 11:59
Nem kizárt, hogy lemondathatják a Dutroux-per bíráját, csak mert részt vett egy baráti összejövetelen. A Dutroux-ügy első vizsgálóbíróját 1996 őszén azért váltotta le a belga legfelsőbb bíróság, mert elfogadott egy vacsorameghívást a férfi egyik áldozatának szüleitől.
Egy labdarúgó mérkőzést követő összejövetel is megakaszthatja az igazságszolgáltatás menetét Belgiumban: nem kizárt, hogy távozásra kényszerülhet a Dutroux-per bírája, csak mert részt vett egy mérkőzést követő baráti összejövetelen.

Az áldozattal egy társaságban

A La Derniere Heure című belga lap csütörtöki száma szerint a meccs során a Dutroux-perben szolgálatot teljesítő rendőrök, fegyőrök válogatottja csapott össze az eljárásról nap mint nap tudósító újságírók csapatával. A közönség soraiban pedig ott volt több ügyvéd, valamint a fővádlottnak, a több kiskorú elrablásával, megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolt Marc Dutroux-nak egyik áldozata, Sabine Dardenne.

A társaság a mérkőzés befejeztével baráti poharazgatásra gyűlt össze a rendőrség épületében. Az összejövetelen - némi meglepetést okozva - megjelent az esküdtszéki eljárás bírája, Stéphane Goux is, miközben neki tiszténél fogva teljes pártatlanságot kell tanúsítania, még a látszatát is kerülve, hogy rokonszenvezne bármelyik féllel, azaz a jelen esetben az egyik áldozattal, a szintén jelen lévő Sabine Dardenne-nel.

Intő jel

A bíró lemondatására azért nagyon csekély az esély, hiszen első nyilatkozataik szerint azt még Dutroux ügyvédei sem követelik. Ugyanakkor Goux számára intő jel lehetett volna, hogy a Dutroux-ügy első vizsgálóbíróját 1996 őszén azért váltotta le a belga legfelsőbb bíróság, mert elfogadott egy vacsorameghívást a férfi egyik áldozatának szüleitől. Egyébként ez a spagetti a belga igazságszolgáltatás történetének egyik leghíresebb ételévé vált: a felmentés adta meg ugyanis az utolsó lökést a Dutroux-ügy miatt kirobbant több százezres tüntetéseknek.