Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Hamarosan ítélet születik a Ferihegyi buszrobbantó perében

MTI
2004.09.21. 13:40
Nyolc év börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség kedden Stuttgartban Andrea Klumpra, akit azzal vádolnak, hogy 1991 decemberében Budapesten részt vett egy oroszországi zsidókat szállító busz elleni merényletben. A fél éve folyó stuttgarti perben az ügyészség azt is indítványozta, hogy Klump jelenlegi büntetését vonják össze a kiszabandó büntetéssel, így a 46 éves nőnek 12 évet kellene börtönben eltöltenie. A vádlott jelenleg börtönben ül, miután kilenc évi elzárásra ítélték egy Spanyolországban elkövetett merénylet miatt.

Klump a per folyamán tagadta, hogy közvetlenül részt vett volna a budapesti merényletben, amelyben négy utas és két rendőr sebesült meg. A busz a budapesti repülőtérre tartott, amikor távirányítóval működésbe hoztak egy leállított autóban elrejtett pokolgépet.

Az elkövetéssel gyanúsított, nemzetközi körözés alatt álló, RAF-hoz (Rote Armee Fraktion = Vörös Hadsereg Frakció) tartozó két terroristát 1999. szeptember 15-én kapták el az osztrák rendőrök. A Bécs melletti akcióban azonban tűzharcba keveredtek egyikükkel és Horst Ludwig Meyert lelőtték. Élettársát, Andrea Martina Klumpot sikerült őrizetbe venni, majd december 23-án kiadták Németországnak.