Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Magyar rendőrök is tanúskodnak a terroristanő perében

2004.04.22. 11:57
Csütörtökön kezdődik Stuttgartban az a per, amiben tanúvallomást tesz két magyar rendőrtiszt is, akik az 1991-es a zsidó kivándorlók elleni budapesti merénylet helyszínelését vezették. Az egykori nyomozóknak május közepén kell tanúvallomást tenniük.
Magyar rendőröket is kihallgatnak az 1991-es budapesti buszrobbantás ügyének Németországban zajló tárgyalásán. A HavariaPress hírügynökség úgy tudja, hogy a két rendőrtiszt vezette annak idején a zsidó kivándorlók elleni merénylet helyszínelését. A nyomozóknak május közepén kell tanúvallomást tenniük, kiutazásuk és ottani tartózkodásuk költségeit a német állam fizeti.

Emigráns zsidókat támadtak

1991. december 23-án a Ferihegyi úton távirányítással felrobbantottak egy robbanószerrel teli személyautót. A célpont egy négy járműből álló konvoj autóbusza volt, amelyben a Magyarországon átutazó, Izraelbe emigráló orosz zsidó családok tartózkodtak. A támadásban több utas is megsérült, az őket kísérő rendőrautó pedig kiégett.

A helyszínelőknek sikerült megállapítaniuk a merénylők által használt Volkswagen Golf rendszámtöredékét, s az alapján kiderítették, hogy hol béreltek lakást az elkövetők. A nyomozók ezek után a megadott címen átvizsgálták a már kiürített lakást, s ott az egyik fejpárnáról sikerült egy hajszálat begyűjteniük. Később pedig DNS-vizsgálatok alapján sikerült azonosítani a merénylők egyikét.

A merénylet feltételezett kitervelője tűzharcban meghalt

Az elkövetéssel gyanúsított, nemzetközi körözés alatt álló, RAF-hoz (Rote Armee Fraktion = Vörös Hadsereg Frakció) tartozó két terroristát 1999. szeptember 15-én kapták el az osztrák rendőrök. A Bécs melletti akcióban azonban tűzharcba keveredtek egyikükkel és Horst Ludwig Meyert lelőtték. Élettársát, Andrea Martina Klumpot sikerült őrizetbe venni, majd december 23-án kiadták Németországnak.

Az ügy jelenlegi egyetlen vádlottja, a most 46 éves asszony csütörtökön áll a stuttgarti bíróság elé. A terroristanőt időközben kilenc év szabadságvesztésre ítélték, többek között az 1988. június 17-i, spanyolországi Rotában elkövetett robbantásos merénylet miatt. A hatóságok szerint a Ferihegyi úti robbantást a nő társa tervelte ki, aki az asszony elfogásakor életét vesztette. A kihallgatni kívánt magyar nyomozók közül ma már egyikük sem szolgál rendőrként.

  • Eladnék
  • Hírek