Vádat emelnek a solymári kincsvadász ellen

2009.06.09. 12:02

Különösen nagy értékre elkövetett lopás és orgazdaság miatt javasol vádemelést a rendőrség a solymári "kincsvadász" és négy társa ellen - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A rendőrség még tavaly június végén számolt be arról, hogy több mint 50 millió forint értékű, az V. századból származó, aranyból és ékkövekből készült ékszerkollekciót foglalt le egy solymári férfinál és bűntársainál. A 40 éves férfi 5-6 éve foglalkozott régészeti lelőhelyek felkutatásával és kifosztásával, módszeresen járta Magyarország különböző régészeti lelőhelyeit és munkájához fémkereső műszereket is használt.

Az ékszerkollekciót a Bakonyban találta és közvetítőn keresztül adta el. A leleteket "befektetési céllal" vásárolta meg egy férfi, holott tudta, hogy azok illegális ásatásból származnak, ezért ő is gyanúsítottja az ügynek. A kincset egyébként külföldre akarták csempészni, de a rendőrségnek ezt sikerült megakadályoznia. A férfival és négy társával szemben jelentős értékre elkövetett lopás és orgazdaság miatt folyik az eljárás.