A gondozó felelhet a lekötözött bólyi beteg haláláért

2009.06.24. 13:32

Vádemelést javasol a rendőrség az ügyészségnek a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonának egyik gondozója ellen, aki a gyanú szerint tavaly novemberben ágyhoz kötözött egy beteget, s ezzel a halálát okozta, közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerdán. A rendőrség az ügyben napokon belül befejezi a nyomozást és iratismertetés után arra tesz javaslatot az ügyészségnek, hogy foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emeljenek vádat a gondozó ellen, mondta el Zsobrák Péter.

Az eset tavaly november elsején történt. A beteg úgynevezett kényszeres járó volt, az ajtókat nyikorgatta, csapdosta, valakinek a ruháját is lehúzta. A gondozó pólóval és pelenkával az ágy melletti korláthoz kötözte a negyvennégy éves, súlyos szellemi fogyatékos nőt, mert nem hagyta aludni társait. Kötése azonban olyan szoros volt, hogy nem tudott belőle szabadulni és segítséget sem tudott kérni. A gondozók reggel vették észre, hogy baj van, addigra a nő légzése leállt, s bár újraélesztették, kórházba szállították, az életét nem lehetett megmenteni.

Horváth Zoltán, az otthont fenntartó Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke akkor az esettel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: az intézményben kétszázhetven embert gondoznak, hetvenöt százalékuk súlyosan értelmi fogyatékos. A Baranyában élő ilyen betegek legnehezebben ellátható köréről van szó, akikre csak szakképzett ápolóból nyolcvan felügyel. "Igaz, aznap éjjel azon az osztályon, ahol az eset történt, ötven betegre két ügyeletes ápoló vigyázott" - fűzte hozzá, majd megjegyezte: a negyven éve működő otthonban még nem történt haláleset a személyzet mulasztása miatt.