Egymillió embert költöztettek ki Kínában

2009.08.09. 08:24
A Morakot tájfun közeledése miatt kiköltöztettek csaknem egymillió embert Kína keleti részén. Eddig egy halottról tudnak a hatóságok Kínában, amelynek délkeleti részére vasárnap csapott le a Morakot nevű tájfun. A vihar szemében a mérések szerint 120 kilométer per órás széllökések vannak.

A tájfun közeledtekor csaknem egymillió embert telepítettek ki a kínai hatóságok, illetve a hadsereg alakulatai a vihar vonulatában lévő két tartományból, Zhejiangból és Fudzsianból. A Morakot előzőleg egész lakótömböket döntött romba Tajvanon, a Fülöp szigeteken pedig 10 ember halálát okozta.

A kínai hatóságok azt közölték vasárnap, hogy az ország délkeleti részére lesújtó tájfunnak eddig egy halálos áldozata van, méghozzá egy kisgyerek. A viharban rengeteg ház összedőlt Zhejiang tartomány egyik városában, és a romok alá került három felnőtt, valamint egy négyéves kisfiú.

A mentőcsapatok a felnőtteket állítólag kimentették, de a gyereket nem tudták élve kihozni. Eddig több száz ház, épület omlott össze, és hatalmas területet öntött el a víz. Wenzhou város repülőterét lezárták, a körzetben több mint félszáz út járhatatlanná vált.

A meteorológusok szerint a vihar, amelynek ereje gyengült, legkevesebb 24 órán, de maximum 48 órán belül eléri Sanghajt, amelytől jelenleg még 600 kilométerre van.

Előzőleg Tajvanon egy nő meghalt, tizennégy másik könnyebben megsérült, és legalább 29-en eltűntek. Korábban még csak négy ember eltűnéséről számoltak be a hatóságok.

A Morakot (thai nyelven: smaragd) a nyolcadik tájfun az idén Kínában. A mostani szélvihar a szárazföld fölé érve vesztett erejéből.