Pénzbüntetésre ítéltek kényszervallatás miatt egy rendőrt

2010.04.26. 16:19

Kényszervallatás miatt 125 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a Somogy Megyei Bíróság katonai tanácsa hétfőn nem jogerősen egy 36 éves rendőrt, aki úgy akart beismerő vallomásra bírni egy építési vállalkozót, hogy közölte vele: ha nem ismeri be a bűncselekményt, akkor adóhatósági ellenőrzést kezdeményeztet ellene.

A vádlott egy építkezésről ellopott, csaknem százezer forint értékű szigetelőanyag miatt a kaposvári rendőrkapitányságon tett feljelentés ügyében folytatta le a vizsgálatot, amelynek során beidézte az építkezésen korábban dolgozó vállalkozót és közölte vele, hogy ő a gyanúsított.

A vállalkozó tagadott, ám a vizsgálatot végző zászlós megfenyegette, hogy ha nem tesz beismerő vallomást, akkor öt évre visszamenőleg adóhatósági vizsgálatra számíthat. A férfi, tartva a vizsgálattól, fontolóra vette, hogy kifizeti a károsultat, később azonban ügyvéddel jelent meg a rendőrségen, ahol a vádlott akkor már mint tanút hallgatta ki. Az ügyben a nyomozást végül a rendőrség megszüntette.

A bíróság hétfőn meghozott ítéletét a rendőr és ügyvédje tudomásul vette, az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabásáért fellebbezett.