Eltussolták az ápoltak megalázását

2010.09.09. 09:10

Jegyzőkönyvek készültek az embertelen verésekről, a homoszexuális erőszakról, az intézet vezetője mégsem tett lépéseket, lényegében eltussolta a történteket, írja a Magyar Nemzet az ügyben nyomozó ügyészek állításai alapján.

A cikk szerint újra az intézményben dolgozik az a három férfi, akiket az ügyészség a gondjaikra bízott, szellemileg sérült emberek ellen elkövetett különböző bűncselekményekkel vádol.

A pszichiátriai intézet eközben azzal vádolja az ügyészséget, hogy a nyomozás során kihallgatott tanúkat csokoládéval és cigarettával bírta rá a terhelő vallomások megtételére.

A lap felidézte: januárban két olyan ápolónő feljelentése nyomán indult nyomozás a kiskunhalasi pszichiátrián, akik azt állították, hogy több ápoló rendszeresen veri az ott kezelteket, valamint különböző szexuális műsorok előadására veszik rá őket.

Két ápolót áprilisban őrizetbe vettek. Az egyik férfi ellen gondozás alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak miatt indítottak nyomozást. A másik ellen pedig különös kegyetlenséggel elkövetett könnyű testi sértés a gyanú, amit a férfi akarat nyilvánításra képtelen személy ellen követett el.