Rekordmennyiségű fel nem robbant lőszer Csehországban

2010.12.02. 00:25

Rekord mennyiségű, több mint három tonna fel nem robbant második világháborús lőszerre bukkantak biztonsági szakértők a dél-csehországi Cesky Krumlov közelében - jelentette a prágai televízió.

A csatorna a helyi rendőrség szóvivőjét idézte, aki elmondta, hogy német és magyar gyártmányú, 20-88 milliméter kaliberű Flak típusú légelhárító ágyúhoz használt lőszerről van szó. A szóvivő beszámolt arról, hogy a szakértők 1,5 tonna lőszert már megtaláltak, és további 2 tonna feltételezések szerint még a föld alatt van. Ennek felszínre hozása mintegy egy hetet vesz igénybe.

Michaela Pavlickova a szakértőket idézve elmondta, hogy az elmúlt 10 évben a mostani volt a legnagyobb ilyen jellegű második világháborús "lelet" Csehországnak ebben a körzetében.

A televízió információi szerint a biztonsági szakértőket egy vadász vezette nyomra, aki az ottani erdőben megtalált néhány lőszert. A több mint 3 tonna, néhány teherautónyi lőszert feltételezések szerint katonák szállították az ottani mocsaras területre a második világháború végén.