Lukács
1 °C
14 °C

8 évet kapott a gabonával csaló vállalkozó

2012.01.06. 16:46
A csaló 170 millió forint kárt okozott és még 100 milliót is próbált megszerezni.

A Pécsi Ítélőtábla pénteken jogerősen is helybenhagyta annak a vállalkozónak a büntetését, akit első fokon nyolc év börtönbüntetéssel sújtottak, mert 2006-2007-ben 170 millió forint kárt okozott.

A táblabíróság Krémer László vezette tanácsa a többszörösen büntetett előéletű 41 éves férfit többrendbeli csalás, okirat-hamisítás és számvitellel kapcsolatos bűncselekmény elkövetése miatt marasztalta el.

A több gazdasági társaságot irányító férfi megszerezte cégek adatait, ezekkel visszaélve bélyegzőket, számlatömböket szerzett be. Hat évvel ezelőtt átvett és értékesített több ezer tonna gabonát, az árut azonban nem fizette ki az eladóknak.

Egy évvel később két gabonakereskedő céget tévesztett meg azzal, hogy az Európai Unión belül kíván nagy mennyiségű gabonát értékesíteni, de a terményt végül belföldön adta el, így az eladókat áfafizetési-kötelezettség terhelte, az akkor 20 százalékos adó pedig a vételárban is jelentkezett. Ezt a férfi azonban nem akarta megfizetni, a külföldi gabonaeladást hamis vámokmányokkal próbálta igazolni.

A férfi 2007-ben hamis okmányok, okiratok felhasználásával gabonavásárlásokkal kapcsolatban 100 millió forintot próbált szerezni egy faktorálással, azaz követelések adásvételével foglalkozó cégtől. A társaság viszont olyan adatokat is kért a tőle, amelyeket nem tudott beszerezni, így nem kapott pénzt.