Jól van a kórházlépcsőn hagyott újszülött

2012.01.20. 22:53

Jól van a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház lépcsőjén hagyott újszülött – közölte az intézmény ügyelete péntek este.

Az újszülött fiút szerda késő este találták meg a kórház gyermekgyógyászatának lépcsőjén a szolgálatban lévő nővérek. Bár inkubátor is van az intézmény bejáratánál, mégis a lépcsőre tette le valaki egy kosárban az újszülöttet, akit a kórház dolgozói megvizsgáltak, elláttak és felvettek az újszülött-osztályra. A Somogy Televízió információi szerint a kórház a Somogy Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához fordult a gyermek további elhelyezése érdekében.

A lépcsőn hagyott újszülött megfelelően el volt látva, így az intézménynek nem kell hivatalból feljelentést tennie. A kórház az újszülött további sorsáról hétfőre ígért tájékoztatást.

Január 9-én az országban két csecsemőt is elhelyeztek babamentő inkubátorba. Az egyiküket, egy koraszülött, de egészséges kisfiút Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórház inkubátorában találták meg, amikor jelzett annak csengője az intézmény portáján és újszülött- osztályán. A gyermeket felöltöztetve, de kissé kihűlt állapotban tették be a fűtött inkubátorba, ahonnan a szakemberek azonnal az újszülött-osztály inkubátorába vitték át.

A másik egészséges fiú újszülöttet a budapesti Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Kórházának babamentő inkubátorában találták felöltöztetve, jó általános állapotban, miután az inkubátor csengője riasztotta az intenzív-osztály munkatársait. Mindkét esetben a gyámhatósághoz fordult a kórház a gyermekek további sorsának rendezéséért, biztosítva ellátásukat a szükséges ideig.