Alfréd
-3 °C
3 °C

Vírus okozta a nemesgulácsi megbetegedéseket

MTI
2004.11.22. 15:31
Vírus okozott a múlt héten gyomor- és bélpanaszokat Nemesgulácson. Enyhe lefolyású, gyomor- és bélbetegséget okozó vírus tenyészett ki a Nemesgulácson megbetegedett személyek székletmintájából; a mikroszkópos vizsgálatok során kimutatható volt, hogy szennyező anyag került a vízbe. A tiszti főorvos arra is rámutatott, hogy a vízből csak bonyolult vizsgálatok révén lehet kimutatni vírust, ezért a vízminták vizsgálatának eredményére még több napot kell várni.

Nemesgulácson a múlt hét elején csőtörés volt a vezetékes ivóvíz-rendszerben, s csütörtökön 21-en jelentkeztek gyomor- és bélpanaszokkal, hányással és hasmenéssel a házi orvosnál. Pénteken már a szomszédos Kisapáti községben is többen megbetegedtek, ugyanis a két község azonos vezetékes rendszerről kapja a vizet. A két faluban majdnem százan betegedtek meg, a hétfői adatok szerint csütörtök óta összesen 86 ember fordult gyomor- és bélrendszeri panaszokkal orvoshoz. A betegség enyhe lefolyású, kórházi kezelést nem igényelt.

A Dunántúli Regionális Vízmű Rt. az utóbbi napokban a vízvezeték-rendszert többször és intenzíven átmosatta. A víz fürdésre két napja már alkalmas, azt azonban a hétfő délutáni mintavételek alapján döntik el, hogy emberi fogyasztását is engedélyezik-e; addig is lajtos kocsival szállítanak ivóvizet mindkét településre.