Benyújtják a vádiratot a szegedi betegcsere ügyében

MTI
2005.06.10. 10:53
Elkészült a vádirat a szegedi betegcsere ügyében, amelyet a Szegedi Városi Bírósághoz nyújtanak be pénteken - közölte a Szegedi Városi Ügyészség vezetője. Szántó Gábor elmondta: az ügyben két orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, míg egy beteghordót és egy ápolót foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolnak. A tavaly nyáron történt betegcsere vizsgálatát május elején zárta le a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A szegedi városi kórházból 2004. július 3-án egy 80 éves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára. Az idős ember az operáció után néhány nappal elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, ő szeptember végén halt meg.

A kórház a történtek után két ápolót és egy beteghordót elbocsátott, de a bíróság megsemmisítette az intézmény fegyelmi tanácsának döntését. A rendőrség kezdetben ismeretlen tettes ellen nyomozott, az ügyben tavaly decemberben nevezett meg gyanúsítottakat.