Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Lezárult a nyomozás a szegedi betegcsere ügyében

2005.05.04. 11:45
Két orvos ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg egy ápoló, és egy beteghordó esetében foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt emelhetnek vádat.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a nyomozást a szegedi betegcsere ügyében, áll a rendőrség szerdai közleményében. Az esettel kapcsolatban két orvos esetében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségét, míg egy ápoló, és egy beteghordó esetében foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségét állapította meg a rendőrség.

Ketten haltak meg

Mint ismeretes, szegedi városi kórházban két idős férfi vizsgálati papírjait összecserélték 2004. júliusában. A tévedés következtében július 3-án egy nyolcvan éves férfi helyett egy azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára. Az idős ember az operáció után néhány nappal elhunyt. A másik idős beteget csak órákkal később műtötték meg a leletcsere miatt, ő szeptember végén halt meg.

A kórház a történtek után két ápolót és egy beteghordót elbocsátott, de a bíróság végül megsemmisítette az intézmény fegyelmi tanácsának döntését. A beteghordó ügyvédje korábban az Indexnek nyilatkozva azt mondta, hogy a kórház "a legkisebbre" akarta kenni az ügyet. A kórház végül novemberben visszavette az elbocsátott dolgozókat, miután a bíróságon megegyeztek arról, hogy eredeti beosztásukban folytathatják munkájukat.

Vádemelési javaslat

Az adatgyűjtés, a szakértői vélemények, a fegyelmi vizsgálatok és a tanúvallomások értékelése után 2004 végén történtek a gyanúsítottkénti kihallgatások. Ezután a szakértői vélemények kiegészítésével az ellentmondásokat is sikerült tisztázni, olvasható a rendőrségi közleményben.

A nyomozás iratait a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vádemelési javaslattal adta át a Szegedi Városi Ügyészségnek.