Ödön
2 °C
11 °C

Öten hibáztak a szegedi betegcserénél

2004.09.13. 08:50
Két ápolót és egy beteghordót elbocsátottak, egy harmadik ápolót megrovásban részesítettek a tragikus kimenetelű szegedi betegcsere miatt. A betegcsere idején ügyelő orvost nem tudták megbüntetni, mivel vállalkozóként ügyelt, így a kórház nem járhat el ellene.
Három ápoló, egy betegszállító és az ügyeletes orvos felelősségét állapították meg a tragikus kimenetelű szegedi betegcsere kapcsán a városi kórházban, írja a Magyar Hírlap. Három vétkest kirúgtak, egyet megrovásban részesítettek, a felelősnek talált orvos azonban büntetlenül megúszta a vizsgálatot, mivel vállalkozóként ügyelt.

Már az elején elcserélték a betegeket

A tragikus végkimenetelű betegcserére már az első orvosi vizsgálat előtt sor került. A városi kórház sürgősségi betegellátó osztályára július 3-án reggel két, magát nehezen kifejező nyolcvan év körüli beteg érkezett. Mindkettejüknél komputertomográfos (CT) vizsgálatot kért az ügyeletes orvos, ám a Jackson típusú epilepsziás rohammal kórházba szállított Kovács Bélának rendelt vizsgálatra a fejfájás és kiszáradás miatt beszállított Berkó Vincét vitték el.

Így kerülhetett Kovács leletei közé a Berkó fejfájását okozó koponyaűri vérzésről készült felvétel, mely alapján Kovácson még aznap sürgősségi műtétet hajtottak végre. Az idős férfi a műtét után néhány nappal életét vesztette, Berkó az elmaradt kezelés miatt még mindig kórházban van.

Négyen bűnhődtek

A vizsgálat megállapításai szerint az ügyben három ápoló, egy beteghordó és az ügyeletes orvos is hibázott. A jelentésben csak beosztásukkal jelölt felelősök közül az 1-es számú ápoló nem ellenőrizte, hogy elvégezték-e Kovács Béla CT-vizsgálatát, a 2-es számú ápoló ugyan elindította Kovácsot a CT-re, de nem győződött meg róla, hogy valóban őt vitték-e el. A 3-as számú ápoló sem ellenőrizte a betegek személyazonosságát, ahogy a beteghordó sem. Az 1-es és a 3-as számú ápolót, valamint a beteghordót elbocsátották, a 2-es számút megrovásban részesítették.

Nem büntették meg azonban az ügyeletes orvost, mivel a doktor vállalkozóként, bt-jén keresztül ügyelt, így a kórház nem járhat el ügyében. Az orvost a Magyar Orvosi Kamara vonhatja felelősségre. Erre azonban csak az akár évekig is elhúzódó rendőrségi eljárás után kerülhet sor, nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Éger István, a MOK elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?