Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hét helyett öt felelőse van a téves agyműtétnek

2004.08.06. 11:25
A fegyelmibiztos szerint öt kórházi dolgozó felelőssége állapítható meg szegedi agysebészeten történt leletcsere ügyében - értesült a Délmagyarország. Az első vizsgálat még hét személy felelősségét vetette fel.
A Délmagyarország információi szerint befejezte munkáját és elkészítette jelentését az elcserélt leletek alapján végzett operációról a fegyelmibiztos.

Hét helyett öt

Demeter Ildikó a szegedi városi kórház sürgősségi betegellátó osztályán július 3-án történteket vizsgálva a napilap értesülései azt állapította meg, hogy a leletcseréért és annak következményeiért öt személy vonható felelősségre: az ügyeletvezető adjunktus, két felnőtt-szakápoló, egy ápoló és egy beteghordó. A lap úgy tudja, hogy az eljárás ezzel még nem fejeződött be, a fegyelmibiztos jelentése alapján az öt kórházi dolgozó ügyében a héten összeülő fegyelmi tanács hoz végleges döntést. A szankciók akár elbocsátást vagy más munkakörbe helyezést, pénzmegvonást is jelenthetnek. A tanácsnak 15 napja van a döntéshozatalra, amit szükség esetén nyolc nappal meghosszabbíthat.

Eltűnt megállapítás

Ismert, hogy az elcserélt operáció elsőkörös vizsgálata még hét alkalmazott lehetséges felelősségét vetette fel. Ferencsik Mária főorvos, vizsgálóbiztos a most elkészült jelentésben szereplők mellett egy szakorvosjelöltet és a radiológia egyik asszisztensét is hibáztatta a mellkasi panaszokkal beszállított idős páciens, Kovács Béla halálával végződött műtét miatt. Ferencsik Mária jelentésében szerepelt még a korház csúcsvezetőit érintő megállapítás is, amelyet a kórház időközben felmentett igazgatója állítása szerint abban a hiszemben, hogy munkaanyagot, nem pedig vizsgálati jegyzőkönyvet módosít, kihúzott.

Elutasította a felkérést

A Délmagyarország szerint a szegedi polgármester felkérte az önkormányzat egészségügyi bizottságát, hogy foglaljon állást a kórház működéséről és az intézmény főigazgatójának helyzetéről. Botka László ezzel párhuzamosan arra kérte Nárai Györgyöt, vonuljon nyugdíjba, amit a főigazgató elutasított. Azt mondta: ha elfogadja, nevét összemossák a leletbotránnyal, amiben őt semmilyen felelősség nem terheli. Nárait ezután egy hónapra kényszerszabadságra küldték, amit a napokban újabb egy hónappal meghosszabbítottak. A közgyűlés a polgármester előterjesztése alapján szeptemberben dönt Nárai György felmentéséről - írja a Délmagyarország .