Nincs meg a miskolci járvány kórokozója

MTI
2006.06.28. 23:11
"Hivatalosan a mai napig nem bizonyosodott be a miskolci víz fertőzöttsége, a vízmintákból ugyanis eddig nem sikerült kimutatni azokat a kórokozókat, amelyeket a betegek székletmintáiból diagnosztizálták a szakemberek" - közölte az MTI-vel Vojtilla László, a Miskolci Vízművek Kft. igazgatója szerda este.

A cég vezetője a távirati iroda érdeklődésére az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szerdai ülésén elhangzottakra reagálva elmondta: a bükki karsztokból nyert ivóvízről korábban is tudott volt, hogy nagy esőzések esetén megnő a források hozama, ez pedig esetenként a víz opálosodásával jár, ez azonban az egészségre ártalmatlan.

Most is opálos lett a víz, erről a vízművek értesítette a tisztiorvosi szolgálatot, a fertőzés gyanúja csak később merült fel, hangsúlyozta az igazgató.

Káli Sándor polgármester a bizottsági ülésen emlékeztetett, olyan négynapos esőzés váltotta ki a fertőződést, amilyen a város történetében még nem fordult elő. Mint mondta, továbbra is a karsztforrásokra építik Miskolc vízellátását.

A miskolci vízszennyeződés miatt több mint 3600 ember fordult orvoshoz, és több mint 150-en kerültek kórházba.