Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tánczosék az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak

Magyar Hírlap
2002.05.09. 07:24
Már készül az a beadvány, amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságához kíván beadni a körmendi gyermekgyilkosságért elítélt Tánczos Gábor. Védője szerint a Legfelsőbb Bíróság megsértette azt a követelményt, hogy mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz és ahhoz, hogy ügyét ésszerű határidőben elintézzék. A börtönben ért lelki inzultusok miatt Tánczos panaszt tett a büntetés-végrehajtás illetékeseinél.

Az idő sürget, a jogerős ítélet kézhezvételét követő fél éven belül ugyanis a panaszosnak el kell juttatnia beadványát Strasbourgba - mondta a Magyar Hírlapnak Somos Zoltán ügyvéd, a körmendi gyermekgyilkosságért 13 évi fegyházra ítélt Tánczos Gábor védője. Tánczos február 5-én, a jogerős ítélet kihirdetéskor kivonult a Legfelsőbb Bíróság tárgyalóterméből - nem hallgatta végig az indoklást. A határozatot azóta írásban kézbesítették, azt a védő és az elítélt is tanulmányozta.

A vádlott és védője több okból nem látja bizonyítottnak a bűnösséget. Nem került elő egyebek közt a gyilkos eszköz, Tánczos ruháján nem volt vérnyom, a lakásban nem akadt ujjlenyomat. Az akkor 18 éves fiatalembert senki sem látta a tett helyszínén. Az ítélet - véli a védő - tele van feltételezésekkel. Emellett az eljárás négy évig tartott - a bírói szakaszt egyszer meg kellett ismételni a vádlottól független okból.