Tánczosék az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak

Magyar Hírlap
2002.05.09. 07:24
Már készül az a beadvány, amelyet az Emberi Jogok Európai Bíróságához kíván beadni a körmendi gyermekgyilkosságért elítélt Tánczos Gábor. Védője szerint a Legfelsőbb Bíróság megsértette azt a követelményt, hogy mindenkinek joga van a tisztességes eljáráshoz és ahhoz, hogy ügyét ésszerű határidőben elintézzék. A börtönben ért lelki inzultusok miatt Tánczos panaszt tett a büntetés-végrehajtás illetékeseinél.

Az idő sürget, a jogerős ítélet kézhezvételét követő fél éven belül ugyanis a panaszosnak el kell juttatnia beadványát Strasbourgba - mondta a Magyar Hírlapnak Somos Zoltán ügyvéd, a körmendi gyermekgyilkosságért 13 évi fegyházra ítélt Tánczos Gábor védője. Tánczos február 5-én, a jogerős ítélet kihirdetéskor kivonult a Legfelsőbb Bíróság tárgyalóterméből - nem hallgatta végig az indoklást. A határozatot azóta írásban kézbesítették, azt a védő és az elítélt is tanulmányozta.

A vádlott és védője több okból nem látja bizonyítottnak a bűnösséget. Nem került elő egyebek közt a gyilkos eszköz, Tánczos ruháján nem volt vérnyom, a lakásban nem akadt ujjlenyomat. Az akkor 18 éves fiatalembert senki sem látta a tett helyszínén. Az ítélet - véli a védő - tele van feltételezésekkel. Emellett az eljárás négy évig tartott - a bírói szakaszt egyszer meg kellett ismételni a vádlottól független okból.