Krisztina
19 °C
25 °C

Szándékosan fertőzte meg szeretőit a HIV-vírussal

2003.10.15. 14:24
A háromgyermekes családapát kétrendbeli, biológiai úton elkövetett, súlyos testi sértés bűnében találta vétkesnek egy londoni bíróság. A harminchét éves férfi két szeretőjét fertőzte meg HIV-vírussal. Állítása szerint a nők tudtak betegségéről.
A londoni Mohammed Dica ügye felkavarta a brit közvéleményt. A HIV-fertőzött férfi két nővel is szexuális kapcsolatot tartott fent, annak ellenére, hogy tudtában volt állapotának - adta hírül a BBC. A háromgyermekes családapa állítása szerint mindkét nő tisztában volt azzal, hogy fertőzött. A bíróság előtt azonban kiderült, a férfi elhitette első áldozatával, hogy ondóvezetékét elköttette, míg a másik nőt szerelmével üldözte, mondván hogy mindenképp gyermeket akar tőle. A bíróság kétrendbeli, "biológiai úton elkövetett", súlyos testi sértés bűnében találta vétkesnek Dica-t. A két nő feltehetően tíz éven belül meghal.

Hideg vér

Az ügy az első sikeres bűnvádi eljárás lehet Nagy-Britanniában, melyet szexuális úton szándékosan továbbadott HIV-fertőzés miatt indítottak. Mark Gadsden ügyész indoklása szerint a súlyos testi sértés nem csak közvetlen fizikai támadásként írható le. Szerinte Dica "hidegvérrel és részvét nélkül fertőzte meg a két nőt." Dica, akinek már csak pár éve lehet hátra, fellebbez az elsőfokú ítélet ellen.

A felelősség kérdése

Az ügy komoly aggodalmat váltott ki a brit AIDS-szervezetek körében. Derek Bodell, a National Aids Trust vezetője szerint a HIV-fertőzöttek nemi életének kriminalizálása súlyosan sérti az alapvető emberi jogokat. "Minden HIV-hordozónak jogában áll félelem nélkül nyilatkozni egészségi állapotáról."

Egy másik szervezet közleményében pedig az áll, hogy "minden felnőtt ember saját felelősségére létesít szexuális kapcsolatot, és ugyanígy köteles a saját védelméről gondoskodni. A HIV-vírus terjedésének kriminalizálása a fertőzött emberek társadalomból való kirekesztését eredményezi."