Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Harmincötezer ember van elzárva a külvilágtól

2003.02.07. 16:14
Magyarországon 45 településen harmincötezer ember van elzárva a külvilágtól. A Budapestről Pécsre vezető 6-os út szinte járhatatlan. A Paksi Atomerőmű munkásait csütörtökön hókotró autók kísérték munkába. Paks áram nélkül maradt. Az idei havazás eddig hárommilliárd forintba került. Medgyessy Péter a szakadó hóban helikopterrel repült a külvilágtól elzárt Tiszalúcra. Fejérben részlegesen feloldották a kamionstopot. Zalában a rendőrök a fagyhaláltól mentettek meg egy idős férfit.
Közel negyvenöt település még mindig megközelíthetetlen volt pénteken kora délután a hóakadályok miatt, az érintett térségekben közel 35 ezer ember él. Péntek napközben több településre csak helikopterekkel tudtak élelmiszert és orvost vinni. Némileg javult a helyzet az ország közútjain, több mellékút és főútszakasz azonban még mindig járhatatlan.

Az idei havazás miatti közlekedési kiadások elérték a 3 milliárd forintot, az Útfejlesztési Célelőirányzatból e célra rendelkezésre álló keret kimerült, ezért a gazdasági tárca azt kéri, hogy a kormány a költségvetés központi tartalékából biztosítson további néhány milliárd forintos forrást. Ezt Kovács Ferenc, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közlekedési helyettes államtitkára mondta sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. Hozzátette: a január 2-13-ig terjedő kritikus időszakban 1,7 milliárd forintot, a február 4-i havazás miatt eddig 1,5-1,7 milliárd forintot fordítottak a közlekedési lehetőségek javítására.

Kormány a hóban

Vonattal indult Miskolcra Medgyessy Péter miniszterelnök és a kormány több tagja péntek reggel, hogy a helyszínen tájékozódjanak a hóhelyzetről. A kormány tagjai a miskolci tájékoztató után a város repülőterére indultak. Miskolcon ekkortájt intenzív havazás kezdődött. A kabinet tagjai helikopterre szálltak és Tiszalúcra indultak, ahonnan délután Szabolcsba reültek tovább.

Kelet: árokba csúszott egy autóbusz Borsodban

Továbbra is járhatatlan több út és megközelíthetetlen néhány pár tucat település Magyarország keleti részén. Árokba csúszott egy autóbusz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkaranyos határában, mentőautóban hozta világra kislányát egy létavértesi kismama. Ismét havazik Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes térségeiben, a hóekék és hómarók továbbra sem tudnak eljutni hat településre, 27 alsóbbrendű út pedig járhatatlan.

Nyugat: Paks áram nélkül maradt

A csütörtökön délután Szegedről elindult járat pénteken délelőtt érkezett meg Szekszárdra. A 6-os főúton Szekszárd és Paks között hóekék, hómarók felvezetésével váltakozva közlekedhetnek az autósok. Paks áram nélkül maradt. Veszprémben tíz, Tolnában tizenhat település van elzárva a külvilágtól. Fejér megyében részlegesen feloldották a kamionstopot. Nyugat-Magyarországon sem érdemes autóval útnak indulni. Zalában a fagyhaláltól mentettek meg rendőrök egy idős férfit.

Még a vonatpótlók sem járnak

Péntek délelőtt az ország számos pontján még mindig nem járnak a vonatok. A Nyíregyháza-Nyíradony közötti vonal felszabadult a pálya, ott ismét megindulhatott a vasúti közlekedés. A Dombóvár-Tamási és Tamási-Pincehely között megindult a vonatpótló autóbusz közlekedés. Lepsény és Tamási közötti szakaszon továbbra sem közlekedik a vonatpótló autóbusz a kialakult útviszonyok miatt.

Hómunkás wanted!

A fővárosi főútvonalak biztonságosan járhatóak, az éjszaka száz munkagép már a mellékutakat takarította, továbbá a XVII. és XXIII. kerületekben a viharos szél hordta, több mint félméteres hóátfúvásokat, torlaszokat szüntették meg. A száz munkagép Budapest 2300 kilométeres mellékútvonal-hálózatának közel 30 százalékát tisztította meg hajnalra, s több mint 1200 kézi hómunkás is dolgozott az éjszakai műszakban - nyilatkozta Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság szóvivője az MTI-nek. A munkát nehezítette az éjjel 11-től a hajnali órákig tartó szélvihar, amely a külső kerületekben néhol 60-70 centiméter magas torlaszokat is összehordott.

Szegedi Péter szavai szerint reggel ugyancsak száz munkagéppel folytatják a mellékútvonalak takarítását, s változatlanul várják kézi hómunkások jelentkezését.

  • Vennék
  • Hírek