Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hóakadályok országszerte, a főváros bedugult

2001.12.13. 17:20
A rossz időjárási viszonyok miatt leállította a kórházak közötti betegszállítást a mentőszolgálat. A sűrgős esetek élveznek elsőbbséget, a kivonulási idő Budapesten 20-25 perc, míg vidéken elérheti akár az egy órát is. A repülőteret folyamatosan takarítják, kisebb fennakadások azonban itt is vannak.
Az Országos Mentőszolgálat leállította a kórházak közötti betegszállítást, így például egy gipszcseréért nem kockáztatják a beteg testi épségét. Az Országos Mentőszolgálat budapesti ügyeletének tájékoztatása szerint: 20-25 percbe telik, mire reagálnak egy-egy riasztásra, ám minden utcába eljutnak a mentők, mert több négykerék meghajtású járművel rendelkeznek.

A csúszós utak miatt megnövekedett a végtagsérüléses balesetek száma az utóbbi órákban, ezért azt tanácsolják, hogy aki teheti, az maradjon otthon. A közlekedési balesetek száma délutánra emelkedett és a csúszos utak miatt egyre több a gázolásos baleset is.

Operatív törzs a rendőrségen

A rendkívüli téli időjárási helyzetre való tekintettel operatív törzs létrehozását határozta el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője. Kökényesi Antal vezérőrnagy csütörtökön a fővárosban tartott sajtótájékoztatón elmondta: kiadta a közrendvédelmi, illetve a közlekedésrendészeti főosztálynak, valamint a kerületi és a vízi rendészeti kapitányságok számára, hogy mérjék fel azokat az útszakaszokat, ahol az időjárás viszontagságai miatt aránytalanul nagy kockázattal jár a közlekedés.

A főkapitány szólt arról, hogy szükség esetén intézkednek az ilyen útszakaszok lezárásáról, továbbá a mozgásképtelenné vált járművek felderítéséről, elszállításáról és a segítségre szoruló személyek kimentéséről, továbbá ellátásukról. Kökényesi Antal megemlítette, hogy közlekedési balesetek esetén soron kívül tartanak helyszínelést, és a kijelölt rendőri állománynak az útvonal biztosításával segítséget kell nyújtaniuk a mentők, a tűzoltók, valamint a közintézmények működésének fenntartását végző járművek számára.

Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy a tűzoltóknál is megnőtt a kivonulás ideje. Szólt arról is, hogy eddig különösebb esemény nem történt Budapesten, egy alkalommal kellett a tűzoltóknak műszaki mentéshez kivonulniuk, amikor egy kamion az M3-as autópálya bevezető szakaszán keresztbefordult. Kora reggel egy gázrobbanáshoz kellett kivonulniuk: egy III. kerületi lakásban hibás Szieszta gázkályha robbant föl.

Késve közlekedő vonatok

Egyelőre komolyabb fennakadást nem okozott a vasúti közelekedésben a sűrű hóesés, a vonatok azonban mindenhol késnek - tudtuk meg a MÁV illetékesétől. A Dunántúlon 15-20 perces késéssel közlekednek a szerelvények, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Szolnok vonalakon 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Budapest-Miskolc vonalon jelenleg 60 peres késéssel járnak a vonatok, miután a reggeli órákban, egy baleset miatt az egyik pályát le kellett zárni. A MÁV ügyeletese szerint akkor is sikerül tartani a jelenlegi állapotot, ha a havazás tartós marad.

A repülőtér még nyitva

Az erős havazás kisebb fennakadást, késést okozott Ferihegyen, de a repülőtér továbbra is nyitva van - tájékoztatta Péterffy Gábor a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) szóvivője csütörtökön az MTI-t. Hozzátette: a leszállópályákat folyamatosan takarítják. A nemzetközi szabályok alapján Ferihegyen mért fékhatás az ötös skálán mindössze 1-2. Ennek ellenére továbbra is nyitva tartható a repülőtér, és fogadják a gépeket.

A Volánbuszok Pest környékén még járnak

A sűrű hóesés ellenére a Volánbusz Rt. valamennyi - több mint 600 - járata elindult csütörtök reggel a Budapest környéki településekre - közölte Sólyom István, a társaság fődiszpécsere az MTI-vel. A téli gumikkal ellátott buszok reggel 7 óráig minden állomáshelyre legfeljebb 10 perces késésekkel érkeztek, ám ettől kezdve - mivel a személygépkocsik ellepték az utakat - a késések növekedtek, olykor az 50 percet is elérik. Különösen lassú a közlekedés az Érd- és Zsámbék-környéki járatoknál. Gyakran fordul elő, hogy a havas úton megcsúszott, keresztbe forduló személyautókat vezetőik magukra hagyják, hogy segítségért menjenek, s ez idő alatt áll a forgalom. A hegyi járatokon is közlekednek az autóbuszok, így csütörtökön még a dobogókői járat is elindult.

Marad az ítéletidő

- Vad téli időjárás várható az elkövetkező napokban - mondta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. - Az ország középső és nyugati részében erős havazást okozó légörvény ma estig megszűnik ugyan, de a szél erős marad, és hideg lesz: éjszaka mínusz húsz fokig csökken a hőmérséklet. A hétvégén valószínűleg nem lesz csapadék, de hétfő reggelre eléri hazánkat egy újabb jelentős havazást okozó légtömeg.