Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megbénulhat a közlekedés a fővárosban

2001.12.13. 09:09
Száz munkagép takarítja a főváros útjait, de azok ennek ellenére havasok maradnak, és az erős szél is nehezíti a közlekedést. Budapesten éjféltől szünet nélkül havazott, körülbelül 10 centiméter hó hullott az utakra, és az előrejelzések szerint a nap folyamán még ugyanennyi várható.
Folyamatosan takarítják Budapest útjait, miután éjfél óta havazik a fővárosban. A munkagépek szórnak, ekéznek, főképp a tömegközlekedési és főútvonalakon, de a nagy hómennyiség és az erős szél nehezíti munkájukat. A budai hegyi utak szinte járhatatlanok. A Fővinform azt tanácsolja, hogy aki teheti, ne üljön gépkocsiba.

A BKV járatainak többsége rendben közlekedik, de a hegyi járatok helyenként akadoznak. A villamos-közlekedésben esetenként gondot okoz a váltók befagyása, s emiatt néhány vonalon buszok járnak a villamosok helyett. A buszok a 21-es, a 81-es, a 128-as és a 137-es kivételével rendben közlekednek.

Leállított betegszállítás

Leállította országszerte a betegszállítást az Országos Mentőszolgálat, csak és kizárólag az életveszélyben lévő beteget szállítják át egyik városból a másikba. Már Budapesten sem jutnak el minden riasztásra, mert a budai hegyekben gyakorlatilag képtelenség közlekedni - tudta meg az Index a mentőszolgálat ügyeletesétől. Legjobb esetben is 20-25 perc alatt reagálnak egy egy riasztásra, vidéken azonban még tragikusabb a helyzet, itt akár egy órába is beletelhet mire megérkeznek a betegekhez.

Késve közlekedő vonatok

Egyelőlre komolyabb fennakadást nem okozott a vasúti közelekedésben a sűrű hóesés a vonatok azonban mindenhol késnek - tudtuk meg a MÁV illetékesétől. A Dunántúlon 15-20 perces késéssel közlekednek a szerelvények, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Szolnok vonalakon 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Budapest-Miskolc vonalon jelenleg 60 peres késéssel járnak a vonatok, miután a reggeli órákban, egy baleset miatt az egyik pályát le kellett zárni. A MÁV ügyeletese szerint, akkor is sikerül tartani a jelenlegi állapotot, ha a havazás tartós marad.

Marad az ítéletidő

Vad téli időjárás várható az elkövetkező napokban - mondta az Indexnek adott előrejelzésében Németh Lajos meteorológus. - Az ország középső és nyugati részében erős havazást okozó légörvény ma estig megszűnik ugyan, de a szél erős marad, és hideg lesz: éjszaka mínusz húsz fokig csökken a hőmérséklet. A hétvégén valószínűleg nem lesz csapadék, de hétfő reggelre eléri hazánkat egy újabb jelentős havazást okozó légőrvény.

Lassan a sztrádán

Az M3-ason autózó munkatársunk arról számolt be, hogy a főváros felé menő forgalom lépésben halad a sztrádán, és legalább egykilométeres a kocsisor. Az Útinform munkatársának elmondása szerint minden autópálya járható, folyamatos a hóeltakarítás a sztrádákon.

A repülőtér még nyitva

Az erős havazás kisebb fennakadást, késést okozott Ferihegyen, de a repülőtér továbbra is nyitva van - tájékoztatta Péterffy Gábor a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) szóvivője csütörtökön az MTI-t. Hozzátette: a leszállópályákat folyamatosan takarítják. Péterffy Gábor elmondta: a nemzetközi szabályok alapján Ferihegyen mért fékhatás az ötös skálán mindössze 1-2. Ennek ellenére továbbra is nyitva tartható a repülőtér, és fogadják a gépeket - tette hozzá a szóvivő.

Súlyos baleset a XVIII. kerületben
Heten megsérültek csütörtök reggel Budapesten, mert a XVIII. kerület Nefelejcs utca és Lakatos utca sarkán egy Mercedes kamion és egy 82/A vonaljelzésű autóbusz összeütközött. Az ütközés után az autóbusz a járdára felszaladt, ott kidöntött egy forgalomirányító jelzőlámpát, majd körülbelül 50 métert a járdán haladva egy panelépület sarkának ütközött - tájékoztatta az MTI-t Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője. A baleset hét sérültje közül a mentők hármat a helyszínen láttak el, négy személyt kórházba kellett szállítani, de az első információk szerint egyikük sérülése sem súlyos. A Lakatos utca és a Nefelejcs utca kereszteződését teljes szélességben lezárták, az autóbusz-forgalom ezen a részen a kora reggeli órákban szünetelt. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.
Az éjjel kezdődött országos havazás miatt - hacsak teheti - senki se induljon útnak autóval - figyelmeztetett csütörtök reggel a katasztrófavédelmi igazgatóság. Dobson Tibor, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) szóvivője az MTI-nek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy jelenleg országszerte csak a fő útvonalakon, illetve az ellátás szempontjából fontos utakon tudják takarítani a havat.

Napközben a további hóesés és az erős szél miatt az utakon hóátfúvásokra kell számítani. Ezért a katasztrófavédelmi főigazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint a tömegközlekedési eszközökkel, autóbusszal, vonattal induljon útnak. A már bajba jutott autósoknak a szóvivő azt javasolta, hogy a megszokott segélyhívó számokon kérjenek segítséget.

A rendkívüli helyzet miatt a hómunkások bérét műszakonkénti 200 forinttal megemelték. Ezzel reggel 1800, délután 2000, éjszaka pedig 2300 forintot fizetnek már csütörtöktől azoknak a hómunkásoknak, akiknek jelentkezését folyamatosan várják a kijelölt helyeken.

Csak hólánccal lehet átlépni a határt

A sűrű hóesés és a rossz útviszonyok miatt a határőrség valamennyi határállomáson, elsősorban az Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia felé közlekedő járműveket szigorúan ellenőrzi és csak azokat engedi át a határon, amelyek téli gumival és hólánccal rendelkeznek.

A határőrség csütörtöki tájékoztatása szerint azok a járművek, amelyek nélkülözik az ilyen téli felszerelést, ne is induljanak útnak, mert a határon nem juthatnak tovább. Az ország határátkelőhelyein az utasforgalom zavartalan, a fuvarozóknak viszont több helyen várakozniuk kell. A teherautók és kamionok vezetői kilépéskor Hegyeshalomnál és Sopronnál háromórás, Rédicsnél és Tornyosnémetinél kétórás, Ártándnál egyórás veszteglésre kényszerülnek az úti okmányok kezelése előtt.