Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Szélviharral jött a hidegfront

2005.05.30. 16:54
Kedd reggel megérkezett a hidegfront 60-80 kilométerperórás széllökésekkel a fõvárosba, a hõmérséklet nem emelkedik 25 foknál magasabbra. Hétfõn országszerte és Budapesten is megdõlt a melegrekord. Utoljára 1931-ben volt hasonló meleg, akkor Debrecenben majdnem 33 fokot mértek, most azonban Székesfehérváron a hõmérséklet elérte 34 fokot.
Kedd reggelre 60-80 kilométreperórás széllökésekkel érkezett meg Budapestre a hûvös idõ. A hidegfront hatására a hõmérséklet nem emelkedett 25 fok fölé. A fõvárosban néhol futózápor is elõfordult. Az Országos Meteorológiai Intézet adatai szerint az ország nyugati részében még a Budapesten mértnél is jobban visszaesett a hõmérséklet. Gyõrben 22 fokot mértek. Az ország legmelegebb része a Dél-Alföld, Szegeden kedd reggel is 28 fok volt.

Hétfõn viszont megdõlt a budapesti, és az országos melegrekord, mondta az Indexnek Német Lajos meteorológus hétfõ délután. A hétfõ délutáni adatok szerint Székesfehérváron 34 fokot mértek. Az országos rekordot eddig - még 1931-bõl - Debrecen tartotta, 32,7 fokkal. A hõség alól Budapest sem volt kivétel: az 1949-ben mért 31,4-el szemben hétfõn 33,5 fokot mutatott a hõmérõ.

A hõség miatt a budapesti vízfogyasztás is rekordokat döntött, adta hírül a HavariaPress. A Vízmûvek jelentése szerint vasárnap 665 ezer köbméter vizet használtak fel a fõvárosban. Ez a hétfõi kánikula miatt felmehet akár 700 ezer köbméterre is, pontos adatok errõl csak késõbb lesznek. A Fõvárosi Vízmûnél felkészültek az ilyen kritikus napokra, maximális kapacitásuk eléri az egymillió köbmétert, "így bátran zuhanyozhat mindenki, vagy veheti szájába a locsolócsövet, vízkorlátozással nem kell számolni."

A budapesti strandokon is nagyüzem volt a hétvégén, Két órás sorban állást, és 65 ezer látogatót regisztráltak. Mogyorósi Ferenc a Budapesti Gyógyfürdõ Rt. osztályvezetõje hétfõn elmondta, hogy vasárnap a Dagályon kétezren, a Palatínuson 5500-an voltak. Többen is lehettek volna, de a beléptetõ rendszer lefagyott a nyári melegben.

Arról, hogy az utakon közlekedõket mennyire viseli meg a hõség, még nincs információ. A BRFK szóvivõje nem tudta megmondani, mennyivel nõt a balesetek száma, errõl csak szerdán lesznek megbízható információk. Megkerestük az Országos Mentõszolgálatot és a Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságot is, hogy a nõtt-e a balesetek, ájulások, tûzesetek száma, de pontos adatokat õk is csak keddre ígértek.

A forróság csak hétfõ estig tart, kedden egy kemény hidegfront éri el hazánkat, mondta Németh Lajos. Kedden kezdetben több lesz a felhõ, késõbb nyugat felõl csökken a felhõzet. Estétõl nyugat felõl egyre többfelé várható zápor, zivatar. Kedden keleten néhol jégesõ, felhõszakadás is kialakulhat. A legmagasabb nappali hõmérséklet kedden nyugaton 22, keleten 28 fok körül valószínû.