Piroska
-1 °C
5 °C

Rejtélyes körülmények közt halt meg a Sherlock Holmes-szakértő

2004.04.25. 14:34
Az ötven éves férfi, aki könyvet írt a mesterdetektív figuráját megalkotó Sir Arthur Conan Doyle-ról , plüssálatok közt találták megfojtva, üzenetrögzitőjén pedig valaki más fogadta a hívásokat.
A kijelölt vizsgálóbíró nem tudta megoldani a Sherlock Holmes- szakértőnek számító Richard Lancelyn Green halálának rejtélyét - jelentették a hétvégén a brit lapok.

Az 50 éves férfit, aki könyvet írt a zseniális mesterdetektív figuráját megteremtő Sir Arthur Conan Doyle-ról és valaha elnöke volt a brit Sherlock Holmes társaságnak, márciusban plüssállatokkal teli ágyán találták holtan, mellette egy üveg gin hevert. Az, hogy fulladásos halálát fakanállal megszorított hurok okozta, vitathatatlan volt, de hogy milyen körülmények között, az kevésbé.

A vizsgálóbíró jelentése szerint az utóbbi időben paranoiában szereplő Green halálának körülményei "nagyon szokatlanok", és nem áll rendelkezésre elég elem annak kiderítésére, hogy öngyilkos lett vagy éppen meggyilkolták.

A Sherlock Holmes-szakértő rejtélyes halála nyomán ismét megjelentek a brit lapokban a "Conan Doyle átkáról" szóló írások, amelyek felelevenítették, hogy a legendás nyomozó alakját megteremtő író környezetében több személy is - kezdve két fiával - fiatalon meghalt, mások pedig bonyolult jogi hercehurcába keveredtek a szerző archívumának tulajdonjogát illetően az író 1930-ben bekövetkezett halála óta.

Maga Richard Lancelyn Green is pert indított, igyekezve meggátolni azt, hogy a közeljövőben a Christie's aukciós ház elárverezze a híres archívumot. Green nővére és rokonai kijelentették, hogy az elhunyt a halála előtti hetekben "bizarr" módon viselkedett, például azt hangoztatta, meggyőződése szerint "valaki az Egyesült Államokból el akarja őt kapni vagy be akarja sározni hírnevét".

Priscillia Lancelyn West, az áldozat nővére elmondta, hogy testvére átadott neki egy három nevet tartalmazó felsorolást az illetők adataival és azzal a kéréssel, hogy tartsa őket titokban - holott olyan nevekről és adatokról volt szó, amelyeket igen könnyen meg lehet szerezni.

Amikor pedig március 27-én felhívta öccsét, az üzenetrögzítőn a szokásos szöveg helyet egy amerikai akcentusú hang szólalt meg. Ekkor Londonba sietett, de már csak a rendőrség segítségével tudott behatolni Richard lakásába. Amikor feltörték az ajtót, a Sherlock Holmes-szakértő már nem élt, az ágyon hevert holtan.

"Az elszorított hurokkal elkövetett gyilkosság vagy öngyilkosság nagyon szokatlan, 30 év alatt egyetlen ilyen esettel találkoztam csak" - tanúsította Colin Berry, a boncolóorvos.