Karórás honfoglalás

2000.01.25. 18:05
Mi a magyarság? Egy mitnekemte-vadregényes? A magyarság egy csimbókos bajusz, és halászlé a bokréta rajta? Retúrjegy másodosztályra? Hajdú mosógép, Lehel hűtőszekrény? Fél liter kristályvíz a magyarság? Biciklinyereg alatt puhított hús? Az egy korona? Kakasos nyalóka netán? Lehet, hogy a magyarság egy karóra?
Magyar Millenium - emléktárgy prospektus

"Cégünk olyan különleges és eredeti emléktárgyak forgalmazásával foglalkozik, amelyek nem csak értékállók, de mindenképpen magyarságra utalók. Éppen ezért, aki ilyen ajándékot kap vagy ad, az már most kötődik vagy kötődni fog hozzánk, magyarokhoz."

Mindazok érdekében, akiknek a karóra, mint olyan, tűnt a helyes válasznak arra a kérdésre, hogy mi a magyarság, abbafejezem a nagy nyilvánosság előtt elkövetett plagizálást, és ismertetném az EUROGOLD 2000 Magyar Millenium név alatt kiadott terméksorozatát, tisztelettel. Aki úgy érzi, hogy a millecentenárium az az alkalom, amit nagyobb értékű színesfém-vásárlással kell megünnepelni, az egy ízléses home-shopping katalógusból választhatja ki a kedvére való arany, aranyozott ezüst, vagy ezüst érmét. Külön öröm, hogy külföldre szakadt anyanyelvű felebarátaink kedvéért angol nyelven is leírják a magyarság őstörténetét, és hogy hány grammos például az Árpád fejedelem masszív fejével díszített érme. A bevezető németül is olvasható, viszont szerencsés módon azt a mondatot, hogy "A 2000 éves kereszténység szimbóluma, a kereszt az évszázadok hosszú során egészen napjainkig kedvelt ékszerré vált." csak magyarul közölték.

Az "Évszázad magyar managerajándéka" cím nyertese

"A Honfoglalás 1100 éves évfordulójára került forgalomba a Botond elnevezésű sorszámozott aranyóra, amelynek számlapja a csodaszarvas legende megjelenítője. A különleges kivitelű, exkluzív megjelenésű óraremekmű (amelyből csak 100 női és 100 férfi óra készült) méltán pályázhat az évszázad magyar menedzserajándéka címre."
Karát '96 Szabó Zsuzsa, az Ékszer és Óra szaklap főszerkesztője

Mindazonáltal az ékszerészek szorgos kezei alól kikerült két bonyolultabb tárgy is: ezüst zsebóra, és arany karóra. Előbbi tűnik talán az egész katalógus legkevésbé giccses darabjának. Goldtime, swiss made, lenyitható fedéllel, láncra akasztható, lopható, örökölhető kalandtárgy. Az arany karóra, amely az EURO 2000 részéről nem kisebb dobás, mint az "Évszázad Magyar Managerajándéka", kissé leverte a kedvem. A számlapon egy ősmagyar muksó egy csodaszarvasra nyilaz, valahonnan a könyökéből nőnek ki az óramutatók, amik csak mennek körbe, körbe. Ehhez az órához kell minimum egy aranyfog, de az sem utolsó szempont, hogy kétmillióért ezzel az órával lógathatjuk a karunk a Merdzsóból. Mutassuk meg az óramutatós-magyar ősnek, hogy mi a pálya manapság.

Személyes kedvencem a kollekcióból viszont maga a koronaékszer. Olcsó emberek már nyolcvanhétezer forintért zsebrevághatják a vörös bársony díszdobozba helyezett magyar koronát, jogart, országalmát, és kardot, és kedvükre szállíthatják a Balatontól Tokajig, sunyiban vagy nyíltan. Pirinyó magyar koronaékszert minden magyarnak!